Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спрей за нос: Плюсове, минуси и препоръки

27 септември 2024, 11:49 часа

Започна сезонът на настинките, в които носът ни постоянно тече, но не бива да прекаляваме с използването на спрей. След като го използвате дълго време, той може да стане безполезен и човекът, който го използва, развива толерантност към съставките в него, така че може да има неприятни странични ефекти.

Още: Какви грешки правим, когато сме болни от грип и как да ги избегнем

Тези спрейове не трябва да се използват толкова често, колкото искаме. Тези, които съдържат физиологичен разтвор, овлажняват носната лигавица и помагат за отпушване и изхвърляне на секрети, но тези, които често се предписват, съдържат антихистамини и кортикостероиди.

Антихистамините помагат на хората с алергии, защото блокират алергичната реакция, докато кортикостероидите се използват за намаляване на възпалението и не трябва да се използват дълго време. Ако ги използвате според указанията, те рядко предизвикват нежелани реакции.

Спреят за нос вероятно ще увеличи секрецията, което ще ви накара да кихате, кашляте по-често или да имате повече назален секрет. Спреят обаче може да причини кървене, главоболие, загуба на обоняние, вкус и дразнене на носа, ако се използва прекалено често.

Ако го използвате повече от три или четири дни, запушването може да се влоши. В началото работи добре, но след продължителна употреба носът отново се запушва. В допълнение, някои съставки в спрея са химикали, които могат да увредят мембраните вътре в ноздрите, което може да доведе до хронично кървене от носа.

Още: Мощно природно противовъзпалително средство, идеално за есенния сезон

Прекалено дългото използване на спрей може да доведе до появата на медикаментозен ринит и вместо лечение може да се получи обратен ефект. Ето защо, когато имате настинка или проблеми със синусите, използвайте определеното от лекар количество спрей, за да отпушите носа си и облекчите симптомите.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес