Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според ортопеди ТОВА е най-лошата ПОЗА за сън

13 февруари 2022, 19:55 часа

Позата, в която спим, влияе върху това дали тялото ни се регенерира правилно през нощта. Много хора спят по един и същи начин всяка вечер. Както се оказва, не всяка позиция е здравословна за нас. Спането по корем може да допринесе за множество здравословни проблеми. Какви биха могли да бъдат последствията от него?

Експертите посочват, че тялото ни почива най-ефективно, когато спим на една страна. Идеалната позиция за сън е следната: трябва да легнете с леко прибрани крака, ръце пред вас, леко свити в лактите. Специалистите препоръчват да се спи настрани и според тях заспиването по корем не е здравословно за никого. Обикновено усещаме последствията от този навик след няколко месеца или дори години. 

Как спането по корем влияе на тялото ни?

Последици от спането по корем са няколко. Трябва да вземете мерки навреме, ако забележите подобни симптоми:
Една от най-честите последици от заспиването по корем е хроничната болка в гърба в цервикалната област. Докато спим в тази поза, ние сме принудени да накланяме главата си на една и друга страна – тогава позицията ни става асиметрична, а мускулите и междупрешленните стави са неестествено напрегнати. Продължителното усукване често причинява изтръпване на крайниците, болка във врата и дори сутрешно главоболие и гадене.

Това обаче не е краят на лошите новини за хората, които предпочитат да спят по корем. Спането в тази поза има отрицателен ефект не само върху шийните прешлени, но и върху гръдния и лумбалния отдел. В резултат на това такова подреждане може да доведе до заболявания на гръбначния стълб или да влоши вродените дефекти.

Хората, които спят по корем, рядко лежат по гръб, много по-често прибират единия крак, което прави позицията на таза неправилна. Тогава съществува риск от трайна деформация, която може да засегне опорно-двигателния апарат.

Докато спим по корем, ние някак си мачкаме вътрешните си органи - поради компресия на гръдния кош, не можем да дишаме напълно с гърдите си. Плиткото дишане значително намалява качеството на съня. Карат ни да се будим по-често през нощта, а на сутринта – след ставане от леглото – се чувстваме мудни и уморени – като след тренировка.

Ако промените начина си на спане, това може да подобри дишането, да ви направи по-отпочинали и да ви предпази от бъдещи болежки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес