Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спазвайте тези съвети, за да се предпазите от сърдечни проблеми през горещите дни

09 юли 2024, 14:18 часа

Променливото време е отстъпило място на високите температури. Тези температури са трудно поносими, особено за децата и възрастните хора. Но екстремните горещини са изключително опасни, най-вече за хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Още: Листа от къпина: Ето как да ги използвате за здраво сърце и кости

Как топлината влияе на организма

Телесната температура не трябва да бъде нито прекалено висока, нито прекалено ниска. Ако температурата се повиши значително, протеинът, който защитава организма и отговаря за всеки един от процесите в него, спира да функционира.

Човешкото тяло успява да се справи с високата температура по два начина, които предизвикват напрежение върху сърцето.

Излъчване

Топлината в тялото се придвижва от по-топлите към по-хладните зони.

Докато околният въздух е по-студен от тялото, организмът излъчва топлина във въздуха. Това излъчване спира веднага щом температурата на въздуха се доближи до тази на тялото.

Излъчването е процес, който изисква по-централизирано кръвообращение, особено в областта на кожата. Това кара сърцето да бие по-бързо и да изпомпва повече кръв. В слънчев ден сърцето циркулира два до четири пъти повече кръв в минута, отколкото в хладен ден.

Изпарение

Всяка молекула пот, която се изпарява от кожата, отнема със себе си излишната топлина.

В невлажен ден изпарението на потта (количество, равно на една чаена лъжичка) значително охлажда цялото кръвообращение. Но когато влажността на въздуха се повиши над75 %, изпаряването на потта става изключително трудно. Изпаряването на потта увеличава натиска върху сърдечносъдовата система.

Тя отнема повече топлина от тялото, заедно с много минерали, полезни за нервите, мускулите и баланса на течностите. Това принуждава организма да отделя повече хормони, които помагат на тялото да задържа повече вода и да минимизира загубата на минерали.

Здравето на сърцето 

Здравите хора успяват да имат по-висока толерантност към температурните промени. Хората, които имат сърдечни проблеми, имат по-стресиран организъм и поради това са по-силно засегнати от горещините.

Сърцето при хора, които са прекарали инфаркт, по-трудно изпомпва достатъчно кръв, за да се справи с горещината. Запушените кръвоносни съдове вследствие на холестерола водят до лоша циркулация на кръвта в тялото и кожата.

Исхемията, болестта на Паркинсон, Алцхаймер, диабетът и др. влияят негативно върху реакцията на мозъка към дехидратацията. По този начин мозъкът не успява да изпрати сигнали за жажда и организмът страда от последствията.

Как да се справим с жегата

Още: 8 правила за бельото, които ще ви помогнат в горещото време

  • Експертите препоръчват на хората, които извършват физическа активност, да я извършват рано сутрин или късно вечер.
  • В пика на горещините задължително останете в климатизирана среда, вземете вана или прилагайте хладни компреси под мишниците.
  • Уверете се, че пиете вода на всеки час в горещите дни.
  • Не пийте газирани течности, със захар, алкохол или кофеин, които засилват дехидратацията.
  • Статията има инфотмативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес