Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сок от диня и краставица: Много полезен за организма

17 юли 2024, 11:59 часа

Сокът от диня и краставица е една от най-здравословните и освежаващи напитки, които можете да пиете през летния сезон. Този лек, но ароматен сок ще ви държи хидратирани през горещите дни.

Още: Ако сте над 65 години, избягвайте този вид сирене

Динята е един от най-добре утоляващите жаждата плодове и е богата на антиоксиданти, като например ликопен. Калият в краставицата е полезен срещу високо или ниско кръвно налягане. Тя е богат източник на ерепсин - ензим, който помага за смилането на протеините.

Това богатство прави краставицата задължителна за консумация преди всяко хранене. Когато се комбинират заедно, динята и краставицата сами по себе си са източник на енергия. Динята е богат източник на калий, който подпомага функциите на мускулите и нервите. Служи за поддържане на нивата на електролитите и понижава риска от високо кръвно налягане.

Ползи от динята и краставицата

Защитава мозъка

Динята и краставицата съдържат флавонол, който се бори с възпаленията и се нарича фисетин. Този флавонол играе важна роля за здравето на мозъка, подобрява паметта и предпазва нервните клетки от свързани с възрастта проблеми. Учените са открили, че фисетинът предотвратява нарушения на паметта и предпазва от болестта на Алцхаймер.

Срещу възпаления

Динята и краставицата помагат за успокояване на възпалителните взаимодействия в организма.

Антиоксиданти

Динята и краставицата съдържат антиоксиданти, включително добре познатите витамин С и бета-каротин.

Свеж дъх

Ако държите парче краставица в устата си, ще можете да отстраните бактериите, които причиняват лошия дъх.

Срещу стрес

Краставицата съдържа витамини от група В, включително витамин В1, витамин В5 и витамин В7 (биотин). Тези витамини помагат за потушаване на чувството на тревожност и намаляване на отрицателното въздействие на стреса.

Подкрепа за храносмилателната система

Динята и краставицата са богати на двата основни елемента на храносмилането: вода и фибри.

Поддържане на теглото

Плодовете съдържат малко калории, но имат способността да ви карат да се чувствате сити. Една купичка резени краставица съдържа само 16 калории.

Подкрепа за здравето на сърцето

Динята и краставицата съдържат калий, който има свойството да понижава нивата на кръвното налягане. Правилният баланс на калия както вътре, така и извън клетките е от съществено значение за правилното функциониране на организма.

Приготвяне на сок от диня и краставица

Необходими продукти:

  • 4 чаши парчета диня
  • 1 голяма краставица, измита или обелена

Начин на приготвяне:

Още: Ефективно природно средство при камъни в бъбреците

Нарежете парчетата диня и напълнете 4-те чаши с червената пулпа без семки. Разрежете краставицата на половина и на тънки резени, които да са подходящи за размера на сокоизстисквачката. Изстискайте първо краставицата, а след това парчетата диня. Сервирайте сока веднага с кубчета лед. Ако искате, можете да ги смелите и в миксер, като добавите 5-6 листа мента.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес