Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смокинови листа: Невероятни ползи за здравето и как да ги използваме

30 юли 2024, 14:35 часа

Смокинята е вкусен и сладък плод от ботаническото семейство, в което влизат и горските плодове. Смокините могат да се консумират пресни, сушени, варени или печени. Смокините имат светлозелени листа с много характерна форма. Експертите определят тези листа като богати на хранителни и здравословни свойства.

Още: 40-дневен здравен курс със сушени смокини и зехтин

Всъщност листата на смокинята могат да се превърнат във вкусна храна, богата на здравословни ползи. По-долу ще откриете защо си струва да консумирате смокинови листа за добро здраве, както и заболяванията в организма, с които се борят.

Диабет

Според специалисти яденето на смокинови листа предлага редица ползи за здравето, особено срещу диабет. Ако пациент, страдащ от това заболяване, консумира смокинови листа, той ще забележи намаляване на количеството инсулин, необходимо на организма. Смокиновите листа се консумират под формата на чай, но също така и като част от различни салати.

Излишни мазнини

Смокиновите листа намаляват нивото на триглицеридите, мазнини, натрупани в организма. Въпреки че някои триглицериди са необходими за здравето и функциите на организма, високото им ниво значително увеличава риска от затлъстяване и сърдечни заболявания. Ястията, богати на смокинови листа, намаляват тези рискове чрез понижаване на нивата на триглицеридите.

Язва

Листата на смокинята се използват в различни домашни средства за лечение. Специалистите препоръчват използването на тези листа при различни здравословни състояния като бронхит и язва.

Сърдечносъдови заболявания

Чаят от смокинови листа е полезен при сърдечносъдови проблеми и при хора, страдащи от високо кръвно налягане.

Как да го приготвите

За да приготвите този чай, сварете листата във вода за 15 минути. Можете да използвате сушени или пресни листа. Ако страдате от бронхит, сварете три смокинови листа, ако искате, можете да го подсладите с малко мед.

Още: Тази двудневна терапия успешно лекува запек

Информацията в тази статия има за цел да допълни, а не да замени съветите на вашия лекар и няма за цел да обхване всички възможни употреби, предпазни мерки, взаимодействия или нежелани ефекти. Възможно е тази информация да не отговаря на вашето специфично здравословно състояние. Ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес