Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сменяме не само крема: Как да преминем от лятна грижа за кожата към есенна?

19 август 2024, 13:00 часа

В зависимост от сезона кожата се нуждае от специални грижи. Когато е горещо и влажно, може да се почувства мазна от излишната влага. Когато е студено и сухо, ви липсва хидратация. Да не говорим за други стресови фактори на околната среда като замърсяване на въздуха, излагане на слънце, климатик и др.

Основните тайни на грижата за красотата през есента

Овлажнявайте кожата си отвътре навън

Есенното време може да бъде непредсказуемо. Тъй като температурата и нивата на влажност постепенно намаляват, същото се отнася и за съдържанието на влага в кожата. Това може да доведе до неприятна сухота. Тъй като кожата ви става все по-суха и по-суха, тя произвежда излишен себум, за да компенсира. Това води до появата на обриви. За да избегнете сухота и пъпки, хидратирайте тялото си отвътре навън. Това означава да пиете повече вода, да ядете храни с хидратиращи свойства, да си купите овлажнител и да използвате серуми и други продукти с овлажняващи съставки, които привличат водата като магнит.

Дерматолог: Това са най-фаталните грешки в домашната грижа за кожата

Използвайте подхранващи и овлажняващи маски

След лятно излагане на слънце и морска вода кожата може да се дехидратира и увреди. Извън сезона е идеалното време за възстановяване на кожата с подхранващи маски, които ще помогнат за попълване на запасите от основни вещества и ще подобрят общото състояние на епидермиса.

Маските с овлажняващи и подхранващи съставки като хиалуронова киселина, масла и растителни екстракти спомагат за възстановяване и укрепване на кожната бариера, предпазвайки кожата от вредните влияния на околната среда. Подхранващите маски, съдържащи витамини и антиоксиданти, помагат за успокояване на кожата и подобряване на нейните защитни функции, което я прави по-устойчива на външни влияния.

Заменете леките овлажнители с плътни кремове

С настъпването на есенните месеци е време да преминете към плътен крем за лице, който осигурява хидратация, но също така действа като бариера между кожата и околната среда.

Време е да се сприятеляваме с емолиентите и оклузивните съставки. Емолиентите омекотяват дермата, правейки я по-малко податлива на сухота и грапавост. Примери за емолиенти са минерално масло, масло от шеа, вазелин, серамиди и мастни киселини.

Не забравяйте за SPF

Трябва да носите SPF всеки път, когато сте навън. Дори при ветровито, снежно и дъждовно време, все още се нуждаете от SPF, тъй като слънчевите лъчи проникват през облачното небе и се отразяват от водата.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Устните също се нуждаят от грижа

Един от първите кожни симптоми, които много хора изпитват при смяна на сезоните, са напуканите устни. За да предотвратите сухота и напукване, дръжте балсама за устни в чантата или джоба си по всяко време и го ползвайте през целия ден.

Избягвайте вредните за кожата съставки

Избягвайте съставки, които лишават кожата от влага, като аромати и алкохол, силни киселини, сулфати и етерични масла. Ако имате чувствителна кожа, направете пач тест с нови продукти и ги въвеждайте постепенно, за да сведете дразненето до минимум.

Кажете „да“ на маслата за лице

През лятото маслата за лице могат да направят кожата ви прекалено мазна и тежка, но през есента ви напомняме да ги използвате. Това е чудесен начин да възстановите баланса на влагата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес