Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сменете тези неща у дома, за да имате хубав и модерен дом

05 април 2023, 10:44 часа
Реклама

Докато представителките на „нежния пол“ се интересуват ревностно от мода и се опитват да следват промяната в тенденциите й с времето, то представителите на мъжкия пол предпочитат да следят новостите в технологиите, с ударение върху автомобилната индустрия...

Парадоксално е обаче, че обновлението на жилищния интериор в съответствие с модата остава на втори план, бидейки оценявано като незадължителна скъпоструваща опция, за сметка на възможността за посещаване на международни туристически обекти на приемливи цени. Въпреки че липсата на интерес към новостите в жилищния дизайн не означава непременно недостиг на вкус от страна на собствениците, а по-скоро отразява относително ниския им жизнен стандарт да ремонтират, обзавеждат и пренареждат жилищата си съобразно модните тенденции.

Така в един момент се оказва, че добре изпълнен интериор в редица апартаменти и къщи не е претърпявал промени в течение на 5 и дори на 10 години и така се е оказал безнадеждно демодиран, а и неизбежните ремонти „чукат на вратата“! При това е ясно, че не винаги е нужно, нито е финансово оправдано, да се извършва цялостен ремонт на едно жилище – може просто да интериорът да бъде обновен съобразно модните тенденции.

Ето какви промени би следвало да извършите, за да придадете на жилището си съвременен облик:

1/ Премахнете гланцовата кухненска гарнитура, придаваща прекомерни блясък и чистота в помещението; понастоящем са актуални матовите, „приглушени“ фасади. А от прекомерния блясък може да се отървете като, например, пребоядисате кухненските шкафове.

2/ Откажете се от изцяло в бяло кухня

Като гланца, така и опцията за напълно бяла кухня вече е извън интериорната мода. Усещането за неоспорима свежест в светлото кухненско пространство ще се засили при наличието и на неутрална палитра, допълнена с елементи от декора.

Освен това, ако кухнята е изцяло бяла, то тя се оказва твърде непрактична, защото изисква скрупульозно почистване на всяка вратичка, а това означава загуба на време. За предпочитане е да осъществите, с помощта на дизайнер, проект на кухня с бели елементи. Не забравяйте обаче, че бялото продължава да е хит, съчетано с дървесен цвят.

Стилно и евтино: 5 идеи за създаване на ефектен интериор с малък бюджет

3/ Изхвърлете морските мотиви в декора

Времето, когато морските мотиви бяха обезателно включвани в декора, остана далече назад, така че присъствието по шкафове или/и масички на рапани, морски звезди и всякакви други морски атрибути не е в съзвучие с днешната интериорна мода в жилищата. Затова, ако морските атрибути имат сантиментална стойност за семейството, то ги приберете на съхранение в кутии, а не ги дръжте на показ.

4/ Заменете плотът от плочки

Преди 40 – 50 години, кухните бяха задължително оборудвани с плотове от плочки. Понастоящем такива плотове не са на мода, вероятно изоставени и от факта, че фугиращата смес между отделните плочки практически не може да бъде постоянно чистена и дезинфекцирана от всячески патогенни замърсители. Препоръчваме, кухненският ви плот да бъде монолитен – изготвен от естествен камък или бетон.

5/ Продайте трикрилния си гардероб с огледало

Такива гардероби са отживелица, но все още се използват, поради привидната си многофункционалност и прикрепеното към тях огледало. За съжаление, както всяка мебел и тази „остарява“ морално и придава на апартамента леко вехтошарски вид. Понастоящем практични по отношение на използваемия обем се оказват стигащите до тавана тънки шкафове, без ненужни декорации или/и огледало.

Какво прави интериора по-евтин: ТОП 10 знаци

6/ Махнете от прозорците тежките плътни завеси

Отмина времето, когато откъм вътрешната страна на прозорците се поставяха предимно плътни тежки завеси, задвижвани от яки шнурове. И въпреки че изглеждат обемисти и изискани, постепенно са измествани от по-леки и ненатрапчиви пердета, поставяни на тънки корнизи, с което се създава впечатление за обемност на помещението илюзията за панорамни прозорци.

7/ Не оборудвайте апартамента си със стени, изготвени от стъклени блокове

Този тип стени дойде на мода пред 80-те години на 20-ия век, благодарение на отличното им светопропускане, но с времето това им качество загуби актуалността си. Новата мода са леките стъклени врати и изчистените тънки пердета, които не само изглеждат стилно, но и допускат достатъчно външна светлина в помещението.

8/ Откажете се от многофункционалния диван

В маломерните жилища поставянето на диван, върху който може да се спи, почива, чете и т.нат. вече не отговаря на съвременното разбиране за функционалност на жилищната площ. Така че може да продадете тази универсална мебел, и да освободите пространство за нещо наистина модерно!
Не забравяйте освен това, че след година – две, това, от което сте се отказали, може пак да се окаже модно!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес