Следвайте правилото "60-30-10" и ще имате дом, който впечатлява

26512
Следвайте правилото "60-30-10" и ще имате дом, който впечатлява
Снимка: iStock

Едно от най-честите препятствия, с които се сблъскват хората при декорирането на дома, е изборът на цветове. Дали да заложите на нещо смело, или да играете на сигурно и да се придържате към неутралните цветове? След това, дори и след като сте избрали доминиращия цвят в пространството, ще се сблъскате с всички други допълнителни решения за цветовете - от цвета на мебелите до текстила и акцентите.

Още: 5 цвята, които претрупват дома ни

А без опит в областта на дизайна може да не се доверите на собствените си инстинкти, за да изберете кои цветове се съчетават добре и да създадете цветова палитра, която да е съвместима с вашия дом. За щастие, има един прост, одобрен от дизайнера трик, който прави избора на цветове за вашия дом много по-лесен и далеч не толкова плашещ: Нарича се правило 60-30-10.

По-долу ще научите повече за това "правило", което трябва да възприемате по-скоро като полезен наръчник, и как можете да го използвате в декорацията на дома си.

Какво представлява правилото 60-30-10?

Не се плашете от числата тук - правилото 60-30-10 е просто лесен начин да мислите за цветовете в дома си. "Вашата цветова палитра може да бъде разделена на три части, като се използва правилото 60-30-10: 60% от пространството е доминиращ цвят, 30% - вторичен и допълващ цвят, а 10% - акцентен цвят", казва Амбър Гейтън, дизайнер. На практика това може да изглежда като дневна с доминиращ цвят на стените, дивана или килимите, вторичен цвят на прозоречните покрития и страничните мебели и акцентен цвят на по-малките декоративни елементи и възглавници.

"С тези насоки, използвайки цветове със сходни тонове, вероятно ще успеете да комбинирате няколко цвята в шедьовър", казва Гайтън.

Макар че Гейтън се самоопределя като "смело момиче на цветовете", което не се страхува да играе с тях в своите пространства, тя разбира, че процесът на избор и добавяне на цветове в дома ви може да бъде плашещ. "Всичко обаче е въпрос на баланс", казва тя. Правилото 60-30-10 вече е определило този баланс за вас, така че можете основно само да попълните празните места.

Как да използвате правилото 60-30-10 във вашия дом

Разбивката на правилото 60-30-10 ще изглежда малко по-различно в зависимост от стаята, която декорирате, но можете да го използвате в целия си дом. Например, както беше споменато по-горе, елементите, които съставляват 60% от дневната ви, могат да включват стените, голям диван и килим. В кухнята обаче тези 60 % могат да се отнасят за шкафовете, 30 % - за плота, а 10 % - за обкова и дори за уредите.

Затова започнете да запълвате кофите 60-30-10 въз основа на елементите на помещението, което декорирате. Оттук нататък ще имате по-добра представа за това колко добре вашето пространство вече следва правилото и кои елементи може да искате да редактирате или да подмените. И не забравяйте да вземете предвид съществуващите естествени материали и тонове около вашето пространство. Например, ако в цялата стая има дървена облицовка, тя може да попадне в групата на 30 % или 10 % от цветовете и можете да използвате този дървесен тон, за да вземете решение за вторичен или акцентен цвят в подобен тон.

Когато избирате цветовете, които да причислите към всяка кофа - доминираща, второстепенна и акцентна - погледнете напред към цветното колело. За да постигнете най-голям контраст и ефект, можете да започнете с доминиращия цвят (60%), след това да изберете допълнителен цвят от противоположната страна на цветното колело като вторичен цвят (30%), а след това да изберете акцентен цвят (10%), който е по-близо по позиция до доминиращия цвят. Ако обаче искате да постигнете по-фина визия, можете да изберете три цвята, които са доста близо един до друг на цветното колело.

Още: Лъхат на бедност: 7 неща, които никога не трябва да държите в дома си

"И накрая, не забравяйте да се забавлявате и да не премисляте прекалено", насърчава Гейтън. "Целта е да направите така, че пространството да се усеща добре и да създадете радост в дома си. Ако това е изумрудено кариран диван и пурпурни тапети с кобалтов полилей, така да бъде. Приемете го и си играйте с цветовете до насита!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Вечерен виц: С кво одиш на работа?

Виц на деня: Кажете къде

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще питат за рецептата

Виц за добро утро: На гарата

Много силна притча за вечно заетия баща

Петровден е! Прочетете тази мощна молитва за здраве

Стихотворение на деня, 29 юни, от Радой Ралин

Любовен съвет за всяка зодия за 29 юни 2024

Таро хороскоп за 29 юни 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com