Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След Мусала: Кой е вторият по височина връх в Рила?

06 август 2024, 09:11 часа

Знаете ли, че първите 82 най-високи върхове в България се намират само в две планини - Рила и Пирин. На 83-то място се нарежда връх Ботев, първенецът на Стара планина. Сред най-високите върхове на Рила са Дено, Голям Близнак, Малък Близнак, Малка Мусала, Мальовица, Манчо, Овчарец, Маришки чал, Карааланица и много други.
Всички знаем кой е най-високият връх в Рила и в България. Но знаете ли кой е вторият най-висок връх в Рила?

Малка Мусала

Връх Малка Мусала се намира в Източна Рила, Мусаленски дял. Висок е 2902 м. Върхът заема четвърто място по височина в България - след Мусала, Вихрен и Кутело (Пирин) и е на седмо място на Балканския полуостров. От 1950 до 1989 г. върхът носи името на комунистическия лидер Георги Димитров.

Над 2000 метра - но тези планински върхове в България не са известни

Връх Малка Мусала е разположен на североизток от Мусала, с който е свързан чрез скален гребен, наречен Трионите. Билото продължава на север-североизток към върховете Иречек и Дено. На северозапад от Малка Мусала се намира Мусаленският циркус. Под двата върха и гребена има два малки циркуса - този на Темното езеро и един циркус без езеро. В подножието на Малка Мусала се виждат красивите езера - Леденото и Алековото.

На няколкостотин метра на север от Малка Мусала се намира връх Иречек, един от най-високите върхове на Рила - 2852 м. До него се стига по седловината от връх Малка Мусала. На няколкостотин метра източно от Малка Мусала се намира първенецът на Рила - Мусала. До него се стига чрез седловината Трионите, която свързва двата върха.

Маршрути до връх Малка Мусала

От Боровец
Един от основните маршрути до връх Малка Мусала тръгва от Боровец. От курорта трябва да се качите на лифта до хижа “Ястребец”. Оттук следва добре маркирана пътека на юг, по която се стига до връх Мусала. Маршрутът минава през хижа “Мусала” и езерата Каракашево, Алеково и Леденото. Общото разстояние от лифта на “Ястребец” е малко над 6 км с над 760 м денивелация. Изминава се за около 5 часа.

След Леденото езеро предстои стръмно изкачване до връх Мусала, откъдето се продължава през Трионите на изток. Това е седловината между върховете Мусала и Малка Мусала. Седловината е с дължина около 500 метра, които се изминават за около половин час. Има пътека, която пресича по-голямата част от седловината, след която ще изкачите и връх Малка Мусала.

Кой е вторият най-висок връх в Рила?

От хижа “Грънчар”
Друг популярен маршрут до връх Малка Мусала е от хижа “Грънчар”. Маршрутът е около 9 км с 960 метра денивелация. Минава се за около 5-6 часа. Хижата се намира на около 20 км на север от град Якоруда. От Якоруда има път, който пресича жп релсите и продължава на изток, като прави ляв завой в посока север. От асфалтовия път се стига до местността Нехтеница, която е малко над 14 км по пътя. Тук приключва и асфалтираната част.

Ще видите постройка с табела “Нехтеница”, а вдясно има полянка. Дотук може да стигнете с автомобил и да продължите пеша на изток, завивате наляво и продължавате на северозапад към хижа “Грънчар”.
От Нехтеница след около 5 км ще стигнете до хижата. От “Грънчар” продължавате на запад, преминавате през иглолистна растителност и постепенно се изкачвате до съседното било. От билото тръгвате нагоре към върха в посока север, ще минете близо до върховете Овчарец, Маришки чал, продължавате по седловината в посока север към връх Мусала.

След като изкачите връх Мусала на изток ще видите седловината Трионите. След седловината ще се качите и на връх Малка Мусала.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес