Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирене, яйца и някои други храни, които причиняват лош дъх

17 юли 2024, 15:40 часа

Всеки знае, че яденето на лук и чесън причинява нежелана миризма от устата. Причината е високото съдържание на сяра в тези продукти. В случая с чесъна това е и веществото алицин, което осигурява интензивна следа от чесън.

Дъвченето на малко магданоз може да намали неприятната миризма. Растителното масло също може да свързва миризми. Но е невъзможно напълно да се отървете от тях.

Яйцата и сиренето като източници на „аромат“

Тези продукти също съдържат много сяра и често създават нежелана миризма.

Особено остри сирена, ако се окажат в чинията ви, можете да забравите за свежия дъх! Но не само миризмите и серните съединения в храните причиняват нечисти миризми. Протеините, които съдържат, служат и за храна на бактериите в устата – това са неприятно миришещи компоненти.

Как да се преборим с лошия дъх сутрин?

Кафе с мляко: гаранция за неприятна миризма

Млякото е протеинов продукт, така че не е изненадващо, че също причинява нежелано тежко настроение, поне за повечето хора.

В комбинация с кафе, което има много интензивен присъщ аромат, млякото мирише особено неприятно. Ако се пушат цигари, миризмата става ужасна.

Любителите на кафето трябва винаги да пият чаша вода, след като изпият напитката. Ябълките също са добра идея: отхапването и дъвченето намалява причиняващите миризма отлагания по зъбите и езика. Дъвченето на ментова дъвка може до известна степен да прикрие лошия дъх.

Лош дъх - как да го предотвратите и да се отървете от него

Използвайте конец за зъби след месни ястия

Месото и рибата също са с високо съдържание на протеини, което допринася за лошия дъх. Особено силен "аромат" се появява, ако малки месни влакна попаднат в междузъбните пространства - с времето се появява неприятна миризма. Затова е най-добре да миете зъбите си с четка и конец след консумация на месо и риба.

Как се създава алкохолен шлейф?

Алкохолът е фактор за вонята и същия послевкус. Това се дължи на факта, че напитката съдържа сивушни масла, тоест съпътстващи алкохоли.

Освен това, по време на ферментацията отново се образуват серни съединения. Докато алкохолът се разгражда, отпадъчните продукти се натрупват в тялото, някои от които се елиминират през белите дробове. Всичко това създава следа от алкохол.

Бактерии на езика

Най-добрият начин за предотвратяване на неприятната миризма е задължителната хигиена. След хранене определено трябва да измиете зъбите и междузъбните пространства.

Препоръчително е също да четкате езика си, тъй като повечето от бактериите, причиняващи миризма, се намират на гърба на езика.

Ако проблемът не може да бъде овладян, препоръчително е да се консултирате с лекар. Лошият дъх може да крие заболяване, например на хранопровода и стомашно-чревния тракт. Възпалените венци също могат да доведат до лош дъх.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес