Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сила през пролетта: 8 ефективни начина за справяне с пролетната умора

17 март 2023, 19:33 часа

В природата, отпочинала през зимата, както и в уморения от студа организъм, всъщност се случва едно и също: животът кипи, хормоните играят, програмите се рестартират. Природата е готова за това обновление, но ние не сме съвсем. Ето защо не се чувстваме комфортно през пролетта. Какво да направим?

1. Започнете сутринта си с тренировка

Дори краткото, но ежедневно упражнение стимулира метаболитните процеси, перфектно тренира кръвоносните съдове, укрепва сърдечния мускул и предизвиква отделянето на ендорфини в кръвта - хормони на доброто настроение.

2. Не забравяйте самомасажа

Отлично средство срещу сънливост и стрес. Масажирайте ушните миди, палеца на лявата ръка, точката над горната устна – това са нашите енергийни „портали“. Такъв самомасаж може да се прави по всяко време на деня, веднага щом почувствате, че ви се доспива.

5 страхотни начина за преодоляване на умствената умора

3. Изпийте чаша вода

Лекарите от цял ​​свят съветват да започваме сутринта с чаша вода - минерална трапезна вода, обикновена или преварена, с добавка на мед, лимон или листа от мента.

4. Добавете витамини към вашата диета

През март-април изпитваме значителна липса на такива. За да получите ударна доза жизнени витамини,слагайте репички и кисело зеле на масата по-често, добавете пшенични трици и покълнали зърнени храни към храната, варете шипки и не забравяйте за първите зеленчуци.

5. Пригответе коктейл "Веселие"

Настъпва умора през деня? Вземете един банан, 400 мл мляко (може да се замени със супер търсения здравословен хранителен продукт днес - кокосова вода), плюс шепа орехи, 1 чаена лъжичка покълнали пшенични зърна (може да се замени със семена от чиа ) и лимонов сок . Поставете всички съставки в блендер и пасирайте до гладкост.

5 необичайни причини за хронична умора

6. Следете теглото си

Забравете за строгите диети и гладуването. Като за начало просто опитайте да промените хранителните си навици. Слагайте храната в десертни чинии - съответно те са малко по-малки и порциите ще намалеят. Опитайте се да ядете 3 пъти на ден (закуска, обяд, вечеря), за предпочитане по едно и също време. Откажете се от добавките и непланираните закуски.

7. Запасете се с ободряващи аромати

За да влезете по-бързо във форма сутрин, запалете аромалампа с етерични масла от лимон, мандарина, портокал, бергамот, розмарин или босилек. Или можете просто да вземете контрастен душ, като използвате душ гел с аромат на ванилия или цитрус.

8. Излезте на разходка

Глътка свеж въздух е най-простото, но най-ефикасното лекарство. Разхождайте се по-често в парка и вземете безплатен сеанс на кислородна терапия, така необходима за нашите сиви клетки, в края на краищата главоболието, умората, сънливостта често са последствията от липсата на кислород. В идеалния случай ходете с бързо темпо в продължение на 30-40 минути. Въпреки това дори кратка разходка поне три пъти седмично помага да поддържате добра форма, а също така нормализира кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, намалява стреса и укрепва имунната система .

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес