Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще познаете ли точната бройка на континентите на Земята?

28 октомври 2023, 14:00 часа

Колкото и да е странно, няма общоприето мнение за точен брой на земните континенти. В различни страни има различни възгледи за броя на континентите, наречени континентални модели. Има няколко такива модела.

В Китай, Индия, както и в англоезичните страни на Европа е общоприето, че съществуват 7 континента. В испаноезичните европейски региони, както и в страните от Южна Америка, е възприето разделение на 6 – Америка е смятана за един континент.

  • Азия – 44.5 милиона кв. км
  • Африка - 30,3 млн. кв. км
  • Северна Америка - 24,4 млн. кв. км
  • Южна Америка - 17,8 млн. кв. км
  • Антарктида - 14,1 млн. кв. км
  • Европа – 10.2 млн. кв. км
  • Австралия - 7,7 млн. кв. км

Напоследък Азия и Европа все повече се възприемат като единен континент – Евразия, а самата Европа – просто като негов полуостров.

Всички континенти се разделят от водите на морета и океани. Четири континента имат сухопътни граници: Евразия и Африка са разделени от Суецкия провлак, а двете Америки - от Панамския.

Знаете ли в кой континент има най-много държави?

Разлика между континент и остров

Дефиницията за континент и остров е една и съща - част от сушата, обградена от водите на океани или морета. Обаче съществуват и важни разлики.

1. Размери. Даже най-малкият континент - Австралия, е значително по-голям по площ от най-големия остров - Гренландия.

2. Обитаемост. Всичките континенти са обитаеми, дори и климатично суровата Антарктида. А много острови все още остават необитаеми.

Характеристики на континентите

Евразия

Това е най-големият континент, заемащ 1/3 от сушата. Тук има 2 части на света: съответно Европа и Азия. Границата помежду им минава по Уралските планини, Черно и Азовско море, също и по проливите, свързващи Черно и Средиземно море.Това е и единственият континент, който се мие от всички океани. Бреговата ивица е силно разчленена, формира многобройни полуострови, острови и заливи. Релефът е невероятно разнообразен. Населението на Евразия живее в 108 държави, от които 94 имат независим статут.

Африка

Африка е най-горещият континент. По-голямата му част е заета от равнини, а планини има по краищата. В Африка се намира втората по дължина река в света – Нил, и най-голямата пустиня - Сахара. На континента има 62 страни.

Северна Америка

Северна Америка граничи с Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. По западното крайбрежие се простират планините Кордилери, а по източното - Апалачите. Централната част е заета от обширна равнина. Коренното население са индианци и ескимоси. В момента тук има 23 държави, ала само три (Канада, Мексико и САЩ) са на самия континент, останалите са на острови.

Знаете ли колко са континентите на Земята?

Южна Америка

Южна Америка граничи с Тихия и Атлантическия океан. Покрай западното крайбрежие се простира най-дългата планинска система в света - Андите, или южноамериканските Кордилери. Това е най-дъждовният континент, тъй като голяма част от него се намира в екваториални зони. Тук е и най-дългата река в света – Амазонка. В момента на континента съществуват 12 самостоятелни държави.

Австралия

Австралия е единственият континент само седна държава – Австралийският съюз. По-голямата част от територията са равнини, а планините са разположени главно по крайбрежието. Австралия е континентът с най-много ендемични (уникални) животни и растения. Коренното население са австралийските аборигени - бушмени.

Антарктида

Антарктида е най-южният континент, изцяло покрит с лед. Средната дебелина на ледения покров е 1600 метра, най-голямата дебелина - 4000 метра. Ако ледовете в Антарктида се разтопят, нивото в Световния океан ще се покачи с 60 метра! По-голяма част от територията е заета от ледена пустиня; живот има само по бреговете. Антарктида е и най-студеният континент. Зимно време температурите могат да паднат под минус 80°C (рекордът е минус 89,2°C), а през лятото - до минус 20°C.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес