Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шоколад с изтекъл срок на годност: Как да го проверим и дали може да се консумира

22 септември 2024, 21:31 часа

По правило шоколадът не е с изтекъл срок на годност, тъй като мазнините в състава му - голямо количество какаово масло във висококачествените продукти и какаово масло с масло и захар в масово произвеждания шоколад - са „невероятно стабилни“.

Черният шоколад, който не е бил отварян и правилно съхраняван, има срок на годност около две години. Неговите млечни и бели „братя“ ще останат годни за консумация в продължение на една година или около шест месеца след отваряне. Още: колкото по-малко захар и масло има в шоколада, толкова по-добро е качеството му.

Отбелязва се, че стабилната база от съставки прави срока на годност на шоколада много дълъг. Дори и да има покритие или бял прах по него, ако мирише на шоколад и няма чужди аромати, той може да се консумира и да се използва за печене.

Още: Спасение: Лабораторно отглеждано какао ще компенсира недостига на шоколад

Какви налепи се появяват по шоколада

Понякога върху повърхността на шоколада се появява бял слой. В този случай има два варианта:

- захарен налеп - резултат от влагата;
- мастни отлагания - резултат от температурни колебания.

Въпреки че това явление понякога се бърка с плесен, белият или сивият слой не е плесен и не влияе на вкуса на шоколада. Той леко разваля външния вид на продукта, но не е знак, че бонбоните са се развалили.

Още: Лесен шоколадов десерт, готов за 15 минути

Как да съхраняваме шоколад

Препоръчва се шоколадът да се съхранява на хладно, сухо и тъмно място. Въпреки това не се препоръчва поставянето му в хладилник. Това може да доведе до нежелана влага върху плочките. Този вариант е приемлив, ако живеете в топъл или влажен климат. Дори и тогава обаче трябва да оставите шоколада да се затопли до стайна температура, преди да го консумирате.

Ако този продукт е бил съхраняван правилно, няма причина да го изхвърляте. Добрият черен шоколад има срок на годност от две или повече години, ако не е отварян. Ето защо, освен ако нямате причина да смятате, че шоколадът се е развалил, ако не мирише правилно или изглежда, че нещо не е наред, бъдете сигурни в годността му.

Как се разтопява шоколад в микровълнова

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес