Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шофьорите рискуват да получат огромни повреди на двигателя от често използван трик за затопляне на автомобила

23 декември 2022, 16:04 часа
Реклама

При ниските температури много шофьори се сблъскват с трудности още преди да потеглят, като се започне от загряването на автомобила и се стигне до проблеми с акумулатора. Ниските температури могат да повлияят на дейността на двигателя. Уверете се, че всички течности в двигателя (антифриз и масло) са проверени и са в добро състояние, за да избегнете влиянието на студеното време. Избягвайте високите обороти на двигателя, докато той не достигне работна температура, тъй като това може да доведе до повреда на двигателя. Някои шофьори форсират двигателите си сутрин, за да загреят автомобила и да ускорят процесите на кондензация, и да се отърват от замръзването.

Правете това и чистачките на колата НЯМА да замръзват

Това обаче често може да бъде вредно за двигателя, както и да запалите автомобила и веднага да започнете да шофирате. При работа на празен ход и въртене на двигателя могат да се отделят вредни замърсители, които впоследствие да доведат до проблеми с двигателя. Акумулаторите могат да бъдат засегнати от горещото лятно време, но проблемът обикновено се забелязва повече през зимата, тъй като акумулатора трябва да работи по-усилено, за да се опита да стартира студен двигател. Ако вече знаете, че акумулаторът ви е слаб, потърсете начин да го смените преди студеното време. Подгответе и кабели, в случай, че трябва да ви се подаде ток или да подадете вие на някой приятел. Ако шофьорите чуват слаб свистящ звук, когато завъртят ключа, но колата не пали, вероятно акумулаторът е изтощен или за смяна.

АПИ с предупреждение към шофьорите в Северозапада

Допълнителните признаци за напълно изтощен акумулатор включват неработещи светлини за запалване на арматурното табло и отказ на автомобила да се отключи чрез дистанционното централно заключване. Ниските температури влияят на химическия процес, който произвежда и съхранява електричество в акумулатора, като забавят акумулатора и намаляват способността му да задържа заряд. Ако редовно използвате автомобила си за кратки пътувания, може би е добре да зареждате акумулатора поне веднъж седмично през зимните месеци, особено ако той е на повече от три години. По-старите и по-слаби акумулатори обикновено са с намалена производителност, а ниските температури могат да я намалят още повече до степен, в която акумулаторът ще се разреди или изтощи много бързо.

5 съвета, които всички шофьори трябва да знаят тази зима!

Шофьорите могат също така да помогнат за запазване на живота на акумулатора, като изключват всичко преди да изключат двигателя в края на пътуването. Това включва светлините, телефона и радиото, и предотвратява ненужното изтощаване на акумулатора при следващото стартиране. Корозията по скобите и кабелите на акумулатора може да ограничи потока на тока, но тя може да бъде почистена с телена четка. Калта и листата могат да блокират важни отвори за оттичане на водата и да задържат влага в невидимите части на автомобила. Почистете малките кътчета на автомобила, като например в основата на предното стъкло, където могат да се събират отпадъци: те блокират дренажните отвори и могат да доведат до течове във вътрешността на автомобила.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес