Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сешоар или хартиена кърпа: кое е по-безопасно за ползване в обществена тоалетна?

25 юли 2024, 16:44 часа

Измиването на ръцете след използване на тоалетната е основно правило за хигиена. Но как да ги изсушите правилно, ако се окажете в тоалетната на гара, търговски център или ресторант?

Наскоро в социалните мрежи се появи нова тенденция: потребителите предупреждават за опасностите от сешоарите за ръце в обществените тоалетни. Казват, че тоалетните от този вид са благодатна среда за нехигиенични условия и влажността на въздуха там като правило е извън класациите. Това означава, че когато използвате сешоар, вие буквално се обдухвате от струя смес от бактерии, така че веднага можете да измиете ръцете си.

С топла или студена вода: Как е правилно да мием ръцете си

Тя не е вашият антисептик

Всъщност чрез изследвания експертите са стигнали до извода, че сушилните за ръце с горещ въздух не са по-опасни от хартиените кърпи, а в някои случаи дори са по-ефективни при унищожаването на бактерии.

Тук е важно да се отбележи, че сешоарите за ръце не са предназначени за стерилизиране на ръцете. Тяхната задача е просто да изсушат влагата от кожата, а не да унищожат всички микроорганизми.

Всъщност, в обществените тоалетни влажността на въздуха обикновено е висока. Това създава благоприятна среда за размножаване на бактериите. Сешоарите за ръце обаче не създават допълнителна влага, а напротив, намаляват я и премахват водата от дланите.

5 чести грешки при миене на ръцете

Всичко е в главата ти

Мнозина също вярват, че въздушният поток от сушилнята разпространява бактерии. Това обаче често е само усещане, което не е подкрепено от научни данни.

Логично, бактериите, които вече са по ръцете, могат да останат там след изсъхване. Това обаче не е специфично за сушилните и може да се случи и след използване на хартиени кърпи.

Ако се притеснявате за безопасността на сешоарите за ръце, ето няколко лесни съвета за вас.

·       Измийте добре ръцете си със сапун и вода. Това е най-ефективният начин за премахване на бактериите.

·       Опитайте се да не докосвате повърхности в тоалетната, особено дръжките на вратите.

·       След като измиете ръцете си със сапун, използвайте допълнително дезинфектант на алкохолна основа, за да сте сигурни, че няма да оставите бактерии и микроби по ръцете си.

Към момента няма доказателства, че сешоарите за ръце в обществените тоалетни са по-опасни от хартиените кърпи. Подсушете ръцете си по удобен за вас начин.

Важно е обаче да запомните, че никой уред не може напълно да замени старателното измиване на ръцете със сапун и вода.

Смартфоните са станали толкова неразделна част от живота ни, че много хора дори вземат джаджи със себе си до тоалетната. Лекарите обаче препоръчват никога да не правите това.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес