Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Секс, любов и съблазняване в интернет - само отбележи къде се намираш

05 януари 2014, 17:10 часа

 Със смартфона в джоба ние съвсем лесно можем да бъдем локализирани. Това е удобно за мобилните приложения за срещи като американското Tinder или германското Lovoo, които залагат на непосредствената свалка, далеч по-забавна и вълнуваща, отколкото традиционните сайтове за запознанства.

Тридесет и две годишната парижанка Мари, която от два месеца използва това безплатно приложение, има в актива си четири рандевута във формат "да идем да пийнем по чашка и да разговаряме".

С един поглед преценката е направена. С пръст върху екрана на своя телефон Мари вижда снимките на ергени, записани в Tinder в радиус от 2 км. Тя придвижва снимката наляво, ако е шкартиран – надясно, ако й харесва. Ако и двамата се харесат, приложението отваря прозорец за чат.

"Не ми харесва да губя часове в изучаване на профилите в сайтовете за срещи. След определен момент, човек има впечатлението, че всички си приличат. Тук е налице забавната страна и става мигновено", споделя тя.

Много бързо установяваш дали ще стане или не. Това опростява етапите и има по-малко натиск, добавя Мари, но предупреждава, че "игричката пристрастява". Много приятелки, които искат да играят на Tinder, се забавляват. Можеш да прекараш цял следобед, отговаряйки с  "да или не, просто за да си поиграеш".

Пуснато в края на 2012 г. от млад американец, приложението Tinder, което не съобщава броя на потребителите си, всмуква базовите данни – възраст, местоживеене, вкусове и общи приятели – от страницата във Facebook на потребителя при регистрирането му.

В интернет трябва да се въоръжиш с търпение, за да срещнеш някого. Тук си в царството на спонтанността, на момента и това приляга на сегашното поколение, което иска всичко и то веднага – казва Стефан Булисиер, която отговаря във Франция за Lovoo, германско приложение, чиято базова версия е също безплатна. Откакто тръгна във Франция, то вече има над 200 000 активни потребители при 6 милиона в целия свят.

За да постави ударението върху геолокализацията, Lovoo се представя под формата на радар, който определя местонахождението на останалите ергени в района. Достатъчно е да кликнеш върху една от цветните точки, за да започнеш разговор.

Тези приложения, които се вписват в GPS-ацията на нашия живот, функционират много хитро. Те са нещо като лотария, поставят ни под напрежение, защото може да бъдеш потърсен всеки момент, отбелязва Паскал Ларделие, професор по информационни науки, който издаде "Мрежите на сърцето. Секс, любов и съблазняване в интернет".

Има и нещо обсебващо. Човек изпитва желание да гледа през цялото време, да отиде на места, където има много хора. Това е един вид реабилитиране на сексуалния инстинкт, на нагона: трябва да си готов във всеки момент, изтъква той.

В града, в квартала и дори в блока, където живееш, тези нови инструменти за електронна свалка ускоряват темпа на срещата. Те действат на същия принцип за геолокализация като Grindr – приложението, радващо се на голям успех сред гей общността.

За разлика от сайтовете за срещи, наистина нямаш време да се запознаеш онлайн. Това е инструмент, който помага за установяване на контакт, позволява да си уредиш среща за по чашка - казва в анализа си социологът Жан-Клод Кауфман, автор на книгата "Sex@amour" за предизвиканото от интернет сътресение в любовните срещи.

Ала пазете се от "хиперпотреблението", което може да има посредници, предупреждава той.

Интернет дава възможност да се установят връзки при определен комфорт, защото можеш да изключиш всеки момент, без да се извиняваш. Но нещата може да бъдат много зле приети от онзи, който е отхвърлен. Това е цената, която трябва да се плати за установяване на по-трайна връзка: в този безграничен свят на възможни връзки става още по-трудно да се ангажираш.

И още един признак на увлечението по геолокализацията: новата версия на мобилното приложение на сайта Adopteunmec ще включва функцията "около мен".

Френският сайт за срещи, който предоставя инициативата на жените, предвижда да я активира през първото тримесечие на 2014.

Източник: БГНЕС

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес