Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само така ще успеете да станете лидер

30 септември 2024, 13:00 часа

В света има само около 10% лидери, а останалите са тези, които ги следват. Възникват резонни въпроси: защо има толкова малко и дали лидерството е вродено качество и невъзможно ли е да се развие?

 

Четири качества на лидера

Още: Този тип служител е най-склонен към бърнаут на работа

За да бъдеш лидер, да ръководиш екип и ефективно да постигаш целите си, е важно да развиеш четири основни качества.

·       Пълна увереност в себе си и своите способности

Увереността идва от знания и опит. Лидерът не се страхува от нови знания. Напротив, непрекъснато се усъвършенства, защото колкото по-стръмна и по-голяма е целта, толкова по-фундаментални и обширни знания са необходими. Трябва да използвате знанията си на практика.

·       Способност да управлявате себе си

Още: За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

Лидерът няма право да бъде в състояние на емоционална нестабилност. Умее да контролира себе си, чувствата и емоциите си.

·       Желанието за свобода и здравословен авантюризъм

Лидерът действа срещу всички, защото иска да върви по собствения си път. За него е важна свободата на избор и действие; той не търпи натиск от другите.

·       Невропсихология и лидерски умения

Още: Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Поставянето на цели и постигането им изисква широка мрежа от невронни връзки. Тяхното образуване включва верига от физични и химични реакции, които превръщат целта в реалност.

 

Методи за развитие на лидерски умения

Има много техники и начини за развиване на мозъчната сила с акцент върху лидерските способности, вариращи от медитация до невротреньори.

 

1.       Научете нови неща, отидете там, където е страшно

Нови знания, непознати области развиват мозъка в мощна система. И колкото повече е многозадачността, толкова по-интензивно работи мозъкът.

 

2.       Получавайте нова информация на дълбоко ниво, така наречените „твърди“ знания

Карикатурите и компютърните игри не са фактор за растеж. Необходимо е да гледате филми с объркващи сюжети, без директни отговори, да слушате лекции на сложни теми, да четете книги, които развиват интелекта, така че мозъкът да мисли, да задава въпроси и да търси отговори.

 

3.       Слушайте честота 432 херца, използвайте танц или упражнения

Смята се, че това е естествената честота на баланса на човешките състояния. Нарича се още „честотата на щастието“, защото изгражда мозъка до ниво, при което човек започва да се чувства добре и по този начин повишава мотивацията за действие.

 

4.       Мозъчна атака

Много е важно лидерът да взема решения бързо и за предпочитане правилните. Мозъкът е устроен така, че търси и непременно намира ползи във всеки вариант, без да мисли за истинските си желания. В резултат настъпва объркване - решението се бави или се оказва неправилно.

 

5.       Управлявайте хормоните

За балансирано и продуктивно емоционално състояние и правилна мозъчна функция се нуждаем от серотонин, допамин и окситоцин.

Серотонинсе задейства от фокусиране върху нещо радостно и положително. Повишете нивата на допамин са от приятни дейности: масаж, вкусна храна, разходки, книги, музика. Производство на окситоцин, който потиска излишъците на такъв опасен хормон като кортизола, се стимулира отвсичко, свързано с привързаността и любовта.

Всеки човек е способен да развие лидерски качества, всеки има вътрешни инструменти за това. Основното нещо е честно да анализирате вашите желания и стремежи да станете лидер.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес