Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво задължително се маже козунака отгоре, за да не прегори?

22 април 2024, 19:44 часа
Реклама

Хитрини при правене на козунак в домашни условия

1. Задължително трябва да го правите с настроение и да отделите специално време, което ще се посвети само на козунаците.

2. Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасване ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.

3. Добре е всички продукти да са топли. В помещението, в която ще се меси, трябва да е топло. Да няма течение.

4. Маята трябва задължително да втаса предварително с част от млякото, захарта и малко брашно. Никога не се добавя сол в първоначалната смес за “събуждане”!

5. Захарта трябва да е разтворена, например в топлото мляко, в противен случай тестото ще стане тежко и няма да бухне достатъчно.

С този бъркан козунак - никога няма да сбъркате

6. Яйцата трябва да са само леко разбити.

7. Мазнината е много важна за козунаците. Добре е да бъде смесена – и животинска и растителна. До 50% от нея се добавя при първоначалното замесване на тестото, а останалата се прибавя постепенно при месенето.

8. За да се получат хубави конци, трябва да се сложат до 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят, заради развитието на глутена при продължителното месене на тестото. Освен това конците се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.

9. Задължително е тестото да удвои обема си при втасването. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. По-бавното втасване, дава повече вкус на козунаците. Втасването преди печене отнема по-малко време и не е необходимо козунаците да са удвоили обема си, защото в началото на печене бухването продължава.

10. Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.

Качественият козунак се познава още в магазина по това

С какво задължително се маже козунака отгоре, за да не прегори?

11. Намажете козунака с жълтък (може да го смесите с малко прясно мляко и олио, за да не потъмнее козунакът), поръсете с кристална захар и изпечете в предварително загрята фурна. В началото - 10 минути на 50 градуса, а след това около 40 минути на 180 градуса. По време на печенето покрийте с фолио, само леко отгоре, за да не прегори.

12. За да не прегори и да не се изсуши козунакът по време на печене, сложете във фурната малък съд с вода.

14. По време на печенето, може да се покрие с фолио, за да не прегори коричката им отгоре.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес