Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Река Ропотамо – знаете ли откъде извира?

19 август 2024, 18:33 часа

Ако сте любители на природата, дивите плажове, природните резервати, редките растителни и животински видове, тишината, спокойствието и бягството от претъпкания прашен град, устието на река Ропотамо е едно от местата, за които със сигурност ще чуете през лятото особено ако сте в област Бургас и по-специално близо до Приморско.

Устието на Ропотамо

За да се насладите на дивия плаж при устието на река Ропотамо, важно е и да не се страхувате от пешеходните разстояния, изминати под жаркото слънце, тъй като до плажа, разположен от двете страни на устието на река Ропотамо, се стига само пеша, макар да има автомобилен път до там. Ще ви се наложи да повървите около 30-40 минути по едни от двата възможни пътя – към Беглик таш по шосе, по което коли не се допускат обаче или от плаж Аркутино по пътека, пресичаща гора.

Забраниха разходките с лодка по река Ропотамо

Това е част от обаянието на мястото, от красотата на преживяването, от усещането за бягство от реалността. Самият плаж, разделен от реката и устието ѝ на източен и западен, е див, красив, пуст и създаден за влюбените в романтиката, морето и гората, приключенията и тишината. Ако сте техни любители, със сигурност знаете за плажа при устието на тази река, но е възможно с това да се изчерпват знанията ви за Ропотамо, а реката крие още тайни, причудливи кътчета, красота и природни богатства.

Река Ропотамо – откъде започва нейният път?

Река Ропотамо няма извор в буквалния смисъл на думата, тъй като е образувана от сливането на две други реки – Росенска и Церовска на 1,4 км южно от село Веселие, Община Приморско. Приема се обаче, че начало на река Ропотамо е Церовска река, извираща от странджанския рид Босна на половин километър югозападно от връх Босна.

Това място можем да приемем и като своеобразен извор на река Ропотамо. По течението на реката има само едно населено място – селце от община Приморско, но тя не е дълга река – малко под 50 километра, така че това вероятно е очаквано. За сметка на липсата на населени места по поречието на река Ропотамо може да видите язовир, уникални скални образувания с причудливи форми, привличащи туристите, защитени територии и  местности със стотици защитени видове, растения, които няма да срещнете никъде другаде, големи пясъчни дюни, част от пътя на прелетните птици от Европа към топлите страни, както и пясъчни коси и лиман при устието.

Всичко това прави всяка крачка под жаркото слънце към чудната красота на реката и мястото, на което целува морето, толкова прекрасни.

Феновете на корабоплаването могат да се насладят на устието и дивите плажове и стигайки до тях по вода, а не пеша под яркото слънце. Има кей на Ропотамо, предлагане на лодки под наем или на разходка с лодка, както и пуснали котва корабчета и яхти с плажуващи в морето до устието и дивите плажове там не са изключение.

Откъде извира река Ропотамо?

Река Ропотамо – откъде произхожда името?

Колкото причудлива и красива е тази река, толкова причудливо е и името ѝ, както и неговият произход, за който има две основни теории – че е кръстена на Ро – гръцка богиня, което означава „тичам", съчетано с  „потамо" със значение река, която богиня с очарователния си глас и песни успяла да изгони пиратите от района, или че името Ропотамо е съкратено от Калогеропотамос, което на гръцки ще рече Калугерска река.

Произходът на името е тема, която рядко се обсъжда, тъй като запленените от красотата на реката и природните резервати в района, се вълнуват от спиращите дъха панорами, зелените гори, запомнящото  се приключение да  пътуват с лодка по реката, редките видове растения и животни, тишината и цялата причудлива тайнственост, спокойствие и красота, които ги обгръщат и правят река Ропотамо място за незабравими приключения през лятото.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес