Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разумно ли е да ядем банани късно вечер?

15 юни 2022, 19:20 часа

Бананите са сред едни от най-любимите плодове у нас. Те имат сладък вкус и засищат доста, но и съдържат голямо количество естествени захари. Ние сме свикнали да следваме теорията, че е по-добре за организма ни да избягваме консумацията на плодове късно вечер, защото по този начин той няма да успее да разгради въглехидратите и да ги преобразува в енергия, а те да бъдат складирани в тялото ни под формата на мазнини.

Съществува обаче и друго мнение по въпроса, което ни е споделено от списание Nutrients и гласи, че богатите на триптофан храни могат да подобрят качеството на съня. А бананите са именно сред тези храни. Триптофанът представлява съединение, което има положителен ефект върху хормоните на съня и щастието - мелатонин и серотонин. И следвайки тази теория, се оказва, че всъщност дори е полезно да хапваме банан преди сън.

Сред другите полезни вещества, които се съдържат в бананите, е магнезият. Един банан съдържа средно 34 мг магнезий. Минералът оказва благотворно влияние върху нервната система, съня и настроението ни. 

Полезно или вредно е да ядем банани всеки ден?

Тъй като наличието на въглехидрати в бананите е факт, трябва да внимаваме с количеството, което консумираме. Специалистите препоръчват обаче да не се превишава количеството от 2 банана на ден.

Ползи от консумирането на банани

Както вече споменахме за някои от ползите им, към тях ще добавим и съдържанието на други полезни вещества в този вкусен плод - освен магнезий, бананите съдържат и добри количества калий, който също спомага за успокоение на нервната система и намалява рисковете от мускулни крампи например. 

Бананите имат много добър ефект и върху храносмилателната система и по-конкретно върху червата, тъй като съдържат растително нишесте, полезно за чревните бактерии. То играе ролята на пребиотик и ни засища по-бързо, а и стимулира произвеждането на мастни киселини. Ако искаме здрав чревен микробиом, задължително е да добавим бананите към менюто си. От микробиома зависи това как ще се чувстваме, колко ще сме здрави, състоянието на кожата ни, също така правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система и др.

Пълнее ли се от банани? Отговорът е тук!

Специалистите смятат, че редовната консумация на банани може да подобри концентрацията и паметта и като цяло мозъчните функции, както и да спомогне в борбата с тревожността и стреса. Тези свойства се дължат на наличието на триптофан в състава на бананите.

Добре е да се съобразяваме какво количество банани ще хапнем вечер преди лягане. Въпреки че се оказват полезни за качеството на съня, има и други подходящи и по-здравословни алтернативи, които биха ви помогнали в тази насока.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес