Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете кога е най-подходящото време да се бере гроздето

09 септември 2022, 17:35 часа

Правила за прибиране на винено грозде

Винопроизводството е цяло изкуство, в което всички етапи имат значение. Следните фактори влияят върху крайния вкус на виното: какъв сорт грозде е използван, каква технология е използвана за приготвяне, какви други съставки са включени в рецептата.

Също така е важно да знаете кога е най-доброто време за гроздобер за вино. Прибрана навреме в съответствие с всички правила, реколтата ще запази вкусовите характеристики, хранителните вещества и ще ги сподели с домашно приготвеното вино.

Гроздоберът за вино не се извършва по време на дъжд, както и няколко дни след това. Дъждовната вода отмива необходимите дрожди от кожата на плодовете. Ще отнеме известно време, докато се появят нови дрожди.

Ако напръскате гроздето с този разтвор, ОСИТЕ ще стоя на разстояние от сладките чепки

Плодовете не се берат рано сутрин и късно вечер, когато росата активно пада. Освен това гроздето не се събира в мъгла. Гроздето може да се влоши по време на съхранение, тъй като процесите на гниене се активират след поставяне на чепките на топло място. Само няколко гнили плода бързо ще разпространят гниенето върху здравите.

По-добре е да събирате грозде не в кофа, както правят повечето, а в плосък съд.

Плодовете не трябва да са прекалено презрели, но брането на незрели плодове също не се препоръчва. От голямо значение е мястото, където растат лозята. Жителите на страни с горещ сух климат са по-склонни да използват леки, слаби вина с малък градус, произведени от трапезни сортове.

Алкохолното съдържание ще зависи от това кое грозде е използвано: по-сладките сортове дават по-силни вина. Колкото повече захар има в сока, толкова по-висока е степента на сила във виното.

Как да отглеждате грозде в двора?

Как да определите кога можете да берете грозде?

Професионалистите използват специални инструменти, за да направят измервания, за да определят киселинността и сладостта на гроздето. За домашни винопроизводители се препоръчва следният метод:

2-3 седмици преди датата, когато планирате да берете плодове, опитайте всеки ден плодовете, събрани от различни лози.

Когато сладостта стане постоянна, време е за прибиране на реколтата.

Зърната също са индикатор за зрялост. При белите сортове плодовете ще станат прозрачни, кората ще стане тънка. Синьото грозде за вино може да се бере, ако цветът на плода стане наситен и кожата му потъмнее.

Гроздоберът е отговорно и сериозно събитие. Преждевременно или рано може да съсипе по-голямата част от реколтата. Необходимо е гроздето да се събира много внимателно, като се вземат предвид климатичните и метеорологичните условия. Само в този случай у дома можете да направите висококачествено и вкусно вино.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес