Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Противно на всички твърдения: Белият хляб е полезен!

09 март 2022, 15:50 часа
Реклама

В днешно време свиквахме да обвиняваме белия хляб за всички нездравословни несгоди, които имаме – диабет, наднормено тегло, непоносимост към глутен, висок холестерол и други метаболитни проблеми. Всъщност, новите изследвания показват, че белият хляб не е толкова лош, колкото го изкарват. Той може да бъде полезен за определени състояния и дори да ги облекчи.

Част от резултатите показват, че консумацията на бял хляб може да увеличи полезните чревни бактерии, което е важно за обработката на храната. Тази информация може да смени статута на белия хляб дори по стелажите в магазините и той да се премести на по-предно място, а не най-отзад.

Тези проучвания са направени от испански изследователи. Те твърдят, че тези бактерии са жизненоважни за правилното функциониране на организма и като цяло за здравето на хората. Тази информация е важна, защото и преди нея се знае, че липсата на полезни бактерии влияе на червата и баланса в тях, което пък води до по-голяма податливост към различни заболявания и като цяло намален имунитет.

Екипът от Университета е изследвал ролята и на полифенолите. Те се срещат в подправките, чайовете, плодовете, зеленчуците, както и помагат за баланса в чревната среда. Те показват, че новото на пектин, който се намира в някои от плодовете и зеленчуците, може значително да влоши работата на червата и да понижи количеството на полезните бактерии.

Най-голямото откритие, което правят тези учени, е, че белият хляб е богат на полезни бактерии. Досега се смяташе, че това са само пълнозърнестите храни, които са богати на фибри. В белият хляб обаче се съдържат големи количества на Lactobacillus. Тази бактерия ни е позната от киселото мляко и като полезна за стомашно-чревния тракт.

Констатацията на учените показва, че рафинираните храни – бял хляб и бял ориз, не трябва да бъдат заклеймявани. Те имат своите полезни качества, които не трябва да се пренебрегват. Разбира се, като всяко нещо, в големи количества са вредни, но в умерени – полезни.

Все пак, други проучвания, които са насочени към затлъстяването, показват точно обратното. Ако се ядат по 3 филии бял хляб, твърде възможно е да се стигне до проблеми с метаболизма. Това потвърждава и Европейският конгрес по затлъстяване, който се проведе в София. На него се реши, че белият хляб окончателно води до затлъстяване, за разлика от пълнозърнестия.

Както виждате, мненията са противоречиви, както и резултатите. Белият хляб може да бъде особено полезен, когато се консумира в строго ограничени количества. Злоупотребата с него, както и с останалите хранителни продукти, може да доведе до здравословни проблеми.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес