Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости упражнения за облекчаване на подутите крака

10 август 2024, 10:08 часа

Подуването на стъпалата може да бъде неудобен и тревожен проблем, който често се дължи на фактори като продължително седене или стоене, задържане на течности или основни медицински състояния. За щастие, прости упражнения могат да помогнат за облекчаване на подуването и да насърчат по-доброто кръвообращение. Ето някои ефективни упражнения за облекчаване на подуването на краката:

Кръгове на стъпалата: Седнете удобно на стол, като стъпалата ви са плоски на пода. Повдигнете единия крак леко над земята и го завъртете с кръгови движения, като направите десет кръга по посока на часовниковата стрелка и след това десет кръга обратно на часовниковата стрелка. Повторете с другия крак. Това упражнение спомага за стимулиране на притока на кръв и може да намали натрупването на течности.

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Потупване на пръстите на краката: Докато сте в седнало положение, повдигнете краката си от пода и потупвайте многократно пръстите на краката си. Стремете се към около 30 секунди потупване на всеки крак. Това действие ангажира мускулите в долната част на краката ви, като насърчава движението на течностите и подобрява кръвообращението.

Повдигане на петите: Застанете с крака на ширината на бедрата. Бавно се издигнете на пръсти, като задържите позицията за няколко секунди, след което спуснете петите си обратно надолу. Повторете това движение 15-20 пъти. Повдигането на петите укрепва прасците и помага за изтласкването на течностите обратно към сърцето.

Помпане на глезена: Седнете или легнете с изпънати крака. Сгънете глезените си, като издърпате пръстите на краката си към тялото, а след това ги насочете настрани. Изпълнете това движение 15-20 пъти за всеки крак. Помпите на глезените подобряват венозното връщане и намаляват отока, като помагат на вените да изтласкват кръвта и течностите нагоре.

Подуване на краката от жегата: Най-добрите начини да го избегнете

Седящи повдигания на краката: В седнало положение изпънете единия си крак право пред себе си. Задръжте го във въздуха за 5-10 секунди, след което бавно го спуснете обратно. Повторете това упражнение 10-15 пъти с всеки крак. Това помага за ангажиране на бедрените мускули и подпомага кръвообращението в краката и стъпалата.

Разтягане на краката: Седнете и поставете единия си крак над противоположното коляно. Внимателно издърпайте пръстите на краката си назад към подбедрицата, като задържите разтягането за 15-30 секунди. Това разтягане е насочено към мускулите на прасеца и може да облекчи напрежението, което може да допринесе за подуването.

Ходене: Ако е възможно, правете кратки разходки през деня. Дори една бърза 5-10-минутна разходка може да стимулира притока на кръв и да помогне за намаляване на отока на краката. Това е особено полезно, ако сте седели или стояли дълго време.

Разтягане на прасците: Застанете с лице към стена, като единият крак е изнесен напред, а другият - назад. Натиснете задната си пета в земята и се наведете леко напред, докато усетите разтягане в прасеца. Задръжте 15-30 секунди и сменете краката. Редовното разтягане на прасците може да предотврати натрупването на течности и да поддържа гъвкавостта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес