Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прости и лесни начини за справяне с херпесите

01 октомври 2021, 13:55 часа

Херпесът, който се появява на устните и около тях, е причинен от вируса тип 1. Веднъж заразени - ние сме носители на вируса до края на живота си и в периоди на отслабен имунитет, той става активен, давайки неприятни симптоми. Инфекцията може да възникне вътреутробно и след раждането, чрез директен контакт с лицето, носещо вируса (например докосване, целувка) или с личните му вещи (като се използва същата чаша, кърпа и т.н.).

Домашни средства за херпес на устните - естествени лечения

Херпесните лекарства не са противопоказани нито при бременни жени, нито при деца. От друга страна, симптомите на херпес са много тежки, сърбящи и болезнени. Как да си помогнете в тази ситуация по безопасен, домашно приготвен, за предпочитане естествен начин? Ето някои доказани домашни средства за херпес по устните , които си струва да опитате.

Чесънът, лукът и медът са естествени и безопасни антивирусни продукти. Често чувате препоръки да поставите нарязана скилидка чесън върху херпеса, парче лук или да го намажете с мед. Чесънът може да раздразни деликатната кожа на устните, както и лукът. Струва си обаче да комбинирате силата на чесъна, лука и меда в ръчно приготвена паста срещу херпес.

Смелете натрошената скилидка чесън в чаша с малко количество мед, няколко капки сок от лук, а също така може да добавите зехтин, които съдържа противовъзпалителни омега-3 киселини и витамини, които поддържат регенерацията на епидермиса. След това нанесете върху проблемното място и го правете 4-5 пъти дневно.

Маслата от чаено дърво и маточина имат доказани антивирусни свойства. Те могат да се прилагат внимателно върху херпесната лезия или да се добавят към гореописаната домашно приготвена паста.

Използвайте чайни компреси!

Поради факта, че чаят съдържа танини със стягащи свойства, можете да поставите пакетче топъл чай в устата си. Просто го сварете (за предпочитане изберете черен чай) и след това изчакайте да се охлади. Може да се прилага върху устата няколко пъти на ден, като също се използват мехлеми, за да се отървете от вирусната лезия възможно най-скоро.

Домашни средства за херпес - лимон

Лимонът съдържа голямо количество витамини /н и най-вече витамин С/ и затова често се използва по време на настинка като допълнение към затоплящ чай или напитка за облекчаване на симптомите на заболяването. Поради антивирусните си свойства той може да се използва и за лечение на херпес. Достатъчно е да поставите резен лимон в устата си няколко пъти на ден.

Друг начини за справяне с херпес - оцет

Оцетът има сходни свойства с лимона, въпреки че не съдържа витамин С. Благодарение на съдържащите се в него киселини, той може да се използва като лек срещу херпес. Въпреки това, поради изсушаващия ефект трябва да се внимава, когато се нанася оцет върху кожата. Най-добре е да потопите памучния тампон в течността и след това да го поставите внимателно върху раната.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес