Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми с язвата: Този плод ще ви облекчи

05 август 2024, 06:15 часа

Стомашната язва е болезнено заболяване, което засяга милиони хора по света. Бактерията Helicobacter pylori е основната причина за увреждане на стомашната лигавица, но язви могат да бъдат причинени и от злоупотреба с лекарства.

Още: Тези 11 храни гарантират здравето на черния дроб

Стомашните язви се лекуват с медикаменти, които имат за цел да намалят и блокират киселинността в стомаха. Следователно хората, страдащи от този проблем, трябва да внимават с храни с висока киселинност, защото те влошават симптомите.

Най-добрите плодове за хора, страдащи от язвa

Един от най-добрите плодове, препоръчван от експерти за хора, страдащи от язва, е бананът. Бананът е известен като плод с ниска киселинност, така че е по-здравословен избор от цитрусите.

Според данни от специалисти бананът предлага много ползи за човек, страдащ от язва и не само. Богат е на витамин К, който е много важен, но и на фибри. Фибрите, според научни изследвания, намаляват риска от язва.

Според експерти, хората, страдащи от това заболяване, трябва да ядат малки порции банани, круши и ябълки поне 15 минути преди хранене, за да подготвят стомаха за храносмилане и да избегнат симптоми на стомашни проблеми. Освен бананите специалистите посочват къпините като подходящ плод за хора, страдащи от язва.

Плодовете съдържат вещество, наречено „елигатанин“, което намалява възпалението във вътрешните слоеве на стомаха.

Според експерти, хората, които ядат горски плодове редовно, изпитват 88% намаление на стомашните язви.

Що се отнася до сушените плодове, експертите подчертават качествата на люспите. Те съветват хората, които имат проблеми с храносмилането, да консумират редовно корите.

Още: Ползите от златната напитка: Как помага при бъбречни проблеми

Според проучвания, корите намаляват стомашната киселина и предпазват стомаха от язви. От хилядолетия насам се използват кори срещу храносмилателни проблеми, стомашни болки, подуване на корема и запек.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес