Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци, че пералнята ви не пере добре

11 септември 2024, 13:00 часа

Ако пералната ви машина не изпира дрехите толкова ефективно, колкото би трябвало, това може да бъде доста неприятно. Ето някои често срещани признаци, че пералната ви машина не работи по най-добрия начин, и какво може да се наложи да проверите.

1. Дрехите все още са мръсни

Един от най-очевидните признаци, че пералната ви машина не пере добре, е когато дрехите излизат от нея също толкова мръсни, колкото и когато са влезли. Ако петната все още са видими или мръсотията продължава да се задържа, въпреки използването на подходящо количество перилен препарат, това може да означава проблем със способността на машината да почиства. Този проблем може да се дължи на недостатъчно ниво на водата, запушен филтър или неправилно работеща бъркалка.

Още: Защо се появява мухъл в пералнята

2. Прекомерни остатъци от сапун

Друг признак е, когато забележите натрупване на остатъци от сапун по дрехите си или в самата машина. Ако видите бели, прахообразни отлагания по дрехите си или в чекмеджето за перилни препарати, това може да означава, че се използва твърде много перилен препарат или че машината не изплаква правилно. Това може да се дължи на запушена или неправилно работеща дренажна помпа или на проблем с вентилите за подаване на вода.

3. Неприятни миризми

Ако дрехите ви излизат от пералната машина с неприятна миризма или миризма на горчилка, това може да означава, че машината не почиства или изплаква правилно. Това може да бъде причинено от натрупване на мухъл, плесен или бактерии в машината, което често се дължи на неадекватно оттичане или прекалено влажна среда за пране. Редовното почистване на машината и оставянето на вратата отворена между пранията може да помогне за облекчаване на този проблем.

Още: Знаете ли кога се слага омекотител в пералнята

4. Лошо оттичане на водата

Ако забележите, че пералната машина не оттича ефективно водата, това може да е знак за запушване или неизправност. Потърсете събиране на вода на дъното на барабана или на пода около машината. Проверете маркуча за източване за прегъвания или запушвания и се уверете, че помпата функционира правилно. Лошото оттичане може да доведе до неефективно пране и дори до повреда на машината.

5. Прекомерни шумове или вибрации

Необичайни шумове или прекомерни вибрации по време на цикъла на пране могат да означават, че нещо не е наред с машината. Макар че някои шумове са нормални, силните шумове от блъскане или скърцане могат да подскажат за проблем с лагерите на барабана, двигателя или други вътрешни компоненти. Тези проблеми могат да повлияят на способността на машината да почиства ефективно дрехите.

Още: Защо остава вода в пералнята след пране

6. Непостоянно ниво на водата

Ако пералната ви машина не се пълни с вода до необходимото ниво или се пълни непостоянно, може да става въпрос за проблем с вентилите за подаване на вода или с превключвателя за налягане. Правилните нива на водата са от решаващо значение за ефективното пране, а непостоянните нива могат да доведат до лоши резултати от почистването.

7. Кодове за грешки

Съвременните перални машини често показват кодове за грешки, когато нещо се обърка. Ако забележите някакви кодове за грешки на дисплея на машината си, направете справка в ръководството за потребителя, за да определите какво означават те. Незабавното отстраняване на тези грешки може да помогне за възстановяване на работата на машината.

Редовната поддръжка и навременните ремонти са от ключово значение, за да се гарантира, че вашата перална машина ще продължи да работи добре. Ако забележите някой от тези признаци, важно е да отстраните проблемите възможно най-скоро, за да избегнете по-нататъшни повреди и да поддържате ефективността на пералната си машина.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес