Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природни средства: Какво да използвате за напукани пети

16 август 2024, 17:03 часа

Напуканите пети могат да причинят редица проблеми в ежедневието.

Като започнем от трудностите при ходене, болките в краката и естетическата страна, особено през лятото. Пълното им премахване също често е проблем само по себе си. В много случаи се нуждаете от специализирана помощ от дерматолог или козметик, за да се справите с проблема.

Още: Естествени методи срещу бръчки по шията, които наистина работят

Преди да стигнете до там опитайте един много ефикасен, естествен лек. Всеки може да го приготви и използва, тъй като вероятно имате съставките вкъщи. Омекотяващите свойства на зехтина и меда вече са добре известни, така че се възползвайте максимално от тях.

Необходими съставки:

  • 1 лимон
  • Вода
  • Шепа смлян ориз (може да го смелите за няколко минути в блендер)
  • 3 супени лъжици мед
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Ябълков оцет

Подготовка:

Първо накиснете краката си в топла вода с лимон, за да ги почистите добре от мъртвата кожа. Дръжте ги така около 30 минути, докато кожата ви започне да омеква.

След това смесете смлян ориз на прах с мед и малко ябълков оцет, докато се образува каша, с която ще натриете краката си. Накрая не забравяйте да добавите лъжица зехтин.

Вземете малко в ръцете си и започнете да масажирате проблемната зона, като в този момент можете да използвате и почистващ камък за краката си, след като сте ги намазали с тази паста. Правете това в продължение на няколко минути, след което изплакнете краката си и ги оставете в хладка вода за още 10 минути.

Още: Край на потните крака: 4 метода, които работят

След това ги извадете от водата, подсушете внимателно и ги намажете със зехтин. Отгоре ги завийте с найлонова торбичка, може и с кухненски стреч и ги поставете отново в топла вода за още 20 минути, след което извадете от водата и отново намажете със зехтин.

Правете това поне веднъж седмично и ще имате меки пети за нула време. Също така мажете краката си със зехтин всеки път, когато излизате от банята и всяка вечер, когато си лягате.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес