Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини защо да не гладите спалното си бельо

23 април 2024, 15:00 часа

Оказва се, че прекалената педантичност на домакините може да има лош ефект върху здравето.

Може би сте чували в детството фрази от родителите ни от типа на: „Спално бельо не се изпира се - глади се“! А ние си измисляхме всевъзможни оправдания: ютията се счупи, токът спря и други подони. А сега учените съветват да не го правим.

Нещо повече, велики умове (британски, разбира се) са установили, че прекалената педантичност на собствениците в гладенето може да се отрази зле на благосъстоянието на спящите.

Специалистите твърдят, че след гладене тъканта става твърде плътна, което пречи на въздуха да проникне през плата, губи способността си да абсорбира влагата по време на сън (а кой от нас никога не се е потил през нощта?), което е вредно за благосъстоянието на хората.

Избелването на пожълтелите чаршафи не е мит - ще бъдат бели като сняг

А какво да кажем за децата? В края на краищата топлинната обработка, наред с други неща, спасява и от микроби. Тук учените съветват да се използва парна ютия. Тя дава възможност, без да се докосва горещата повърхност до тъканта, да действа дезинфекциращо.

И ако тези аргументи все още не ви действат, то в запаса на експертите има още няколко. Например според психиатрите хората, които са свикнали да спят върху прясно изгладено спално бельо, са по-податливи на критика и я възприемат неадекватно, с голям дял на обида.

Такива хора изразходват много усилия за образователна работа, за да идеализират другите хора, от които често остават сами... Изводът е прост! Искате да се ожените? Забравете за гладенето и отделете това време за среща.

Това не е единствената домакинска работа, срещу която са се обърнали учените. Изследователите твърдят, че не е добре да си оправяте леглото сутрин, поне не веднага. Необходимо е да се даде време на чаршафите да изсъхнат - така или иначе по тях остават частици влага.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес