Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини за цепещи се нокти и как да се справим с тях

27 август 2022, 17:44 часа

Всяка жена иска да има красив и здрав маникюр. За съжаление това не е чак толкова лесно. Когато сте пуснали идеалната дължина, лакирали сте ноктите си и точно в този момент нокът ви се чупи или нацепва. Сигурно вече се чудите дали някога ще имате здрави и красива нокти. Разбира се, че ще имате. Преди обаче да ви кажем как да се справите с този проблем, вижте какви са причините за него.

Причини за нацепването на ноктите

Най-честите причини за нацепването на ноктите са стресът, недостиг на хранителни вещества, силно външно влияние и други. Те са съставени от кератин. Това е протеин, който се намира и в състава на силната и здрава коса.

Освен този протеин, ноктите са съставени и от 10-20% други вещества, като: като вода и липиди придаващи еластичност и блясък и микроелементи, като калций, хром, фосфор, селен, цинк и желязо, които придават здравина. Здравите нокти изглеждат гладки с последователно оцветяване.

5 причини да не си слагате изкуствени нокти никога

Влагата може да бъде основният ви проблем. Тя прави ноктите ви по-меки и следователно по-податливи на счупване или разцепване. Излагането става по време на миене на съдове, миене на ръцете или пък прекаленото използване на лак.

Гризането на ноктите е навик, който много хора имат. Той се обосновава на нервна почва и може да бъде причина ноктите ви да се цепят, тъй като нарушава целостта им.

Някои видове инфекции, най-често гъбичните, стоят зад чупенето на нокътя. Те работят в дълбочина и когато станат явни чрез напукване, промяна на цвета или изцяло отцепване, то инфекцията изисква медицинско лечение.

Псориазисът и други видове болести също могат да засегнат ноктите, като доведат до тяхното набръчкване и начупване. 

Ето какво може да каже цветът на ноктите ви

Как да предотвратите цепенето на ноктите?

Можете да приложите много методи за фиксирането на разцепен нокът, но също така е важно да приложите някои методи и за предотвратяването на разцепването.

Сред тях са да поддържате ноктите си чисти и здрави, да не ги гризете, не ги дръжте дълго време във вода. Използвайте заздравител или омекотяващо олио за кожичките и ноктите. Приемайте витамини, не дърпайте и не късайте кожичките си и поддържайте овална форма, без остри краища.

Повечето сцепени нокти заздравяват с времето. Все пак, ако това продължи, то се консултирайте с лекар, тъй като може да е признак на скрито заболяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес