Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При неспокоен стомах, хапвайте тези храни, за да се почувствате по-добре

13 април 2022, 11:35 часа

Тиквички

Тиквичките стимулират храносмилането, като пазят от запек, поддържат ниски нива на кръвната захар и не позволяват да преядем, докато една порция тиквички ни носи 10% от препоръчителната дневна доза диетични фибри. Вместо да използвате чесън и лук, които дразнят стомаха, въпреки че са вкусни, сложете към тях различни зелени подправки.

Ако включите тези храни в менюто си, стомахът ви ще бъде здрав

Хляб от спелта

То съдържа много здравословни въглехидрати, растителни протеини и ценни фибри, които помагат на храносмилането и на червата в обработката на хранителните вещества. Също действат като регулатор на запека и диарията, подуването, газовете, гаденето и е подходяща дори при облекчаване на язви.

Подбрани плодове

Сливите, черешите и крушите е по-добре да бъдат избягвани, защото дразнят подобни нежни стомаси и се понасят трудно, особено когато ги обичаме и хапваме по повече от тях. По-скоро се насочете към грейпфрутите, мандарините и дребните червени плодове, които нямат толкова захари, образуващи бактерии и ферментация в червата. Ако сте фенове на плодовите салати, ги хапвайте не прекалено студени и в комбинация с ментов чай без захар, който влияе добре на стомаха.

Как и колко време се усвоява различната храна от стомаха

Черен шоколад

Няма проблем, шоколадът е позволен, но трябва да следите съдържанието му на какао, което трябва да е най-малко 70%, в идеалния случай 85 или 90%. Избягвайте всички сладки храни, включително онези с изкуствени подсладители.

Сладък картоф

За разлика от обикновения картоф, сладките са по-лесно смилаеми и могат да се хапват най-добре печени на фурна. Не ги гответе със сметана, защото тя е богата на лактоза.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес