Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Препоръки, с които ще намерите хармония, ще сте здрави и щастливи

19 октомври 2024, 07:00 часа

В търсене на хармония и дълъг живот мнозина се обръщат към древни практики, които се предават от поколение на поколение. Тибетската медицина, една от най-старите в света, предлага уникална перспектива за здравето, която включва както физическо, така и духовно благополучие. Този подход съчетава елементи от индуизма, аюрведа и китайската традиционна медицина, преплетени с будистката философия. Ето какви са професионалните  препоръки как да постигнем хармония в живота.

 

5 съвета от тибетски лекар

Още: 3 растения, които всяка жена трябва да има в дома си - чистят негативна енергия и носят любов

1. Внимание към храненето

От гледна точка на тибетската медицина храната е в основата на живота. Всяко хранене инициира сложен процес на обработка, при който тялото отделя чистите вещества от нечистите. Тези процеси засягат всички аспекти на здравето, от състоянието на кожата до енергийните нива. За поддържане на хармонията е важно да се избират правилните храни и комбинации, като се избягват несъвместими комбинации като риба и мляко или яйца и млечни продукти.

 

2. Интервали между храненията

Още: На 3-ти август: Числото 3 ще върне хармонията в живота на 4 зодии!

Важно е да спазвате определени интервали между храненията, за да избегнете проблеми с храносмилането. Похапването може да доведе до образуването на токсини, което ще се отрази негативно на вашето здраве. В тибетската медицина се препоръчва да се пие топла вода и да се избягват твърди храни, ако искате да похапвате между храненията. Правилното разпределение на храната и течността в стомаха също играе ключова роля за поддържане на здравето.

 

3. Осъзнато отношение към поста

В тибетската медицина гладуването не се насърчава, тъй като може да отслаби тялото. Въпреки това, краткотрайните гладувания са допустими, особено за млади хора, но само ако те влизат и излизат от поста правилно. Диетата трябва да бъде балансирана, включително месни продукти, тъй като тибетските лекари ги смятат за важен източник на основни хранителни вещества.

Още: 3 зодиакални знака са в мир и хармония, когато Луната се свързва с Юпитер на 27 май

 

4. Баланс мозък-семенна течност

Тибетската медицина се фокусира върху баланса между физическото и духовното благополучие. На мъжете се препоръчва да пазят мълчание, тъй като прекомерната приказливост може да повлияе негативно на здравето им. Също така е важно да се спазва сезонността в сексуалните отношения: зимата се счита за най-благоприятното време за зачеване.

 

5. Разумно мислене

Основата на хармоничния живот е разумното отношение към себе си и другите. Петте основни принципа, които трябва да следвате са: уважение към всички хора, скромност, честност, спазване на обещанията и лаконичност. Тибетската медицина предупреждава за „трите отрови на ума“ – невежество, гняв и привързаност – които могат да причинят заболяване. За да избегнете негативни последици, важно е да запазите спокойствие и да приемете трудностите с мъдрост.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес