Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премахване на петна от кръв от плат: ефективни техники

13 септември 2024, 13:00 часа

Много домакини са се сблъсквали с проблема с петната от кръв по дрехите, тапицерията на мебелите или килимите. Изваждането им е много трудно, особено ако вещта, като например килим или фотьойл, е невъзможно да се накисне и след това да се изпере. Но не се отчайвайте, има няколко ефективни техники, с които такива петна могат да бъдат отстранени.

Общи принципи за отстраняване на петна от кръв

Колкото по-рано откриете и третирате петното от кръв, толкова по-бързо ще се премахне: след като кръвта изсъхне, петното ще се вгради в тъканта и тогава ще бъде много по-трудно да се премахне.

Още: Лекар: Това е най-добрата напитка за разреждане на кръвта на възрастните хора

Тъй като кръвта съдържа белтъчини, под въздействието на гореща вода тя се съсирва и в този случай не може да се изпере или изплакне от влакната на тъканта - тя все още ще има жълтеникаво петно. Но ледената вода за тъкани, които могат да се перат, е нещото, което трябва да се направи. Желателно е веднага да поставите вещта в умивалник с такава вода, да задържите в него половин час, а след това да смените водата и отново да накиснете петното в студена вода. След половин или един час вещта може да се подложи на допълнителна обработка.

Ако петното е прясно, забършете го внимателно със салфетка или мека, чиста кърпа, която попива добре. Не търкайте петното, за да не се абсорбира кръвта още повече и петното да не се увеличи допълнително. Застоялите петна от кръв трябва да се търкат със суха четка за зъби, за да се отстрани запечената кръв от повърхността на материала, преди да се третират с почистващи препарати.

Как действат водородният пероксид и амонякът (амонячен спирт)?

Много често, за да се отървете от петна от кръв по плата, експертите съветват да използвате водороден прекис и амоняк. Жените, които често боядисват косата си, знаят, че тези активни вещества са компоненти на съставите за боядисване и осигуряват отстраняването на естествения природен оцветител меланин от структурата на косъма. Това свойство на водородния пероксид, който под въздействието на въздуха започва да отделя активни кислородни молекули, които изсветляват пигмента на кръвта, се използва и за отстраняване на петна от нея. Нашенският алкохол създава алкална среда, която променя структурата на кръвните молекули, което улеснява процеса на измиване на червения пигмент на това белтъчно съединение.

Още: Учени: Тази храна пълни кръвта най-бързо с токсини

Какви петна и по какъв начин могат да бъдат отстранени с амоняк и водороден пероксид?

Ако петното е прясно, след като е било накиснато в студена вода, изсипете върху него амоняк, разреден с вода (1 с.л. спирт на ½ чаша вода). Дръжте 1 час, след което изперете плата по обичайния начин с прах в топла вода. Ако площта на замърсяване е голяма, можете предварително да добавите амоняк в студена вода в съотношение 1 с.л. на 1 л вода и едва след това по-концентриран разтвор за третиране на петната.

Тъканите от сатен и коприна не трябва да се почистват с препарати, които съдържат амоняк или ензими, които разграждат протеини.

Когато използвате водороден пероксид, трябва да сте много внимателни - ако отстранявате кръв с него, той може да обезцвети не само петното, но и самата тъкан, а при високи концентрации - дори да остави дупка в материала. Върху здрава бяла тъкан можете да премахнете петно, като просто го залеете с 3% разтвор на водороден пероксид. В същото време върху петното ще започне да се образува пяна, след 5 минути го разтрийте с клечка за зъби, така че пероксидът да се абсорбира добре във влакната на тъканта. Ако петното не е отстранено от първия път, повторете процедурата.

Още: Лекар: Този сок чисти кръвта от холестерол и токсини, пийте го между храненията

За да се засили ефектът, водородният пероксид може да се смеси с течност за миене на съдове, съдържаща ензими за разграждане на протеини, като протеаза, целулоза, липаза, които трябва да бъдат посочени в състава. Смесете една чаена лъжичка течност за миене на съдове със 150 г 3% разтвор на водороден пероксид и потопете петното в този разтвор за 30 минути, след което изперете дрехата в студена вода с прах, съдържащ ензими.

За петна по килими и мебели можете да направите паста, като смесите: - ½ чаша нишесте; - 1 ч.л. готварска сол; - ¼ чаша 3% разтвор на водороден пероксид. втрийте получената паста в петното с четка за зъби и го оставете да изсъхне добре. Повторете операцията няколко пъти, докато кръвта изчезне напълно. Ако тъканта е тъмна, вместо водороден пероксид трябва да се използва вода.

Старо петно може да се отстрани, като се накисне в амонячен спирт, разреден във вода в съотношение 1:5, за 30 минути, а след това се държи толкова време в разтвор на боракс. Направете разтвора, като изсипете 1 ч.л. в чаша с вода и го разбъркате добре. След това дрехите могат да се изперат в топла вода с праха.

Други начини за премахване на петна от кръв от тъкани

Можете да си купите от супермаркета специален продукт за омекотяване на месо, той съдържа готварска сол и екстракт от плодове на папая. Втрийте тази паста в плата, като я втриете в повърхността от двете страни, и я оставете за 30-45 минути. След това изплакнете пастата и изперете дрехите.

Старите петна могат да бъдат отстранени, като накиснете кърпата в леко солен разтвор за една нощ и след това я изперете в гореща вода с прах.

Топлият глицерин ефективно премахва петна от кръв. Загрейте балон с него в гореща вода, навлажнете памучен диск с глицерин и избършете материала с него. Когато петното изчезне, изплакнете плата и изперете вещта по обичайния начин.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес