Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекрасна коса без балсам: Ето какво казват специалистите

05 август 2024, 14:51 часа

В днешно време е по-често срещано да се използват задълбочени, многоетапни процедури за красота - от грижа за кожата до грижа за косата, пълни с различни продукти, които са насочени към различни проблеми. Рутинните процедури за грижа за кожата и косата са популярни навсякъде в социалните медийни платформи, като инфлуенсъри и творци споделят всички свои любими продукти, които работят за тях.

Още: Знаете ли колко пъти седмично трябва да миете косата си през лятото

При това положение може да се каже, че сме напреднали от шампоана и балсама "2 в 1", които майките ни купуваха през 80-те години. Понякога обаче може да искаме да се откъснем от тези дълги процедури и да се ограничим само с едно добро измиване на косата - но дали е редно да пропуснем балсама?

Блейк Лайвли го прави и може би затова прекрасните ѝ дълги руси коси винаги изглеждат страхотно. И тя е толкова противник на балсама, че новата ѝ линия за грижа за косата не включва такъв в асортимента си. Тук ще разберем дали това е разумна стратегия и какво предлагат специалистите (и Блейк) да използвате вместо него, за да постигнете великолепни кичури като тези на звездите.

Какво прави балсамът за коса

Вероятно вече сте наясно какво е предназначението на шампоана за косата ви, а именно да я почиства. Но какво точно прави балсамът за нашите коси?

Освен че подхранва, балсамът може да поддържа кичурите силни и здрави. Когато косата е добре хидратирана, вероятността да се накъса е по-малка, което води до по-малко цъфтежи и увреждания. От друга страна, когато косата ви е суха и увредена, вероятността да се появят нежеланите цъфтящи краища е по-голяма. Балсамът помага за омекотяването, разплитането и изглаждането на кутикулата на косъма, така че косата ви да бъде по-здрава и силна.

Балсамът е особено подходящ за изключително суха коса, на която естествено липсва влага. Шампоанът има за цел да почисти скалпа от излишната мазнина, натрупаните продукти и т.н., но понякога може да бъде твърде изтощителен за сухата коса. Именно тогава балсамът помага да се възстанови загубената влага.

Може ли да се пропусне балсамът

Вече знаете какви са ползите от балсама, но може би се чудите дали е добре да пропуснете тази стъпка в рутинната грижа за косата си.

За някои хора балсамът е жизненоважна част от рутинната грижа за косата, ако имат изключително суха и непокорна коса. Но за други, като например тези с тънка и склонна към омазняване коса, пропускането на балсама може да промени ситуацията.

Още повече, че задължително трябва да пропуснете да нанасяте балсам върху корените си - особено ако сте над 50 години. Специалистът по трихология и създател Тейлър Роуз обяснява как нанасянето на балсам върху корените може да доведе до натрупване на продукти и нездравословна среда на скалпа. И изненадващо, това всъщност може да доведе до косопад. Жените над 50 години са по-предразположени към косопад и изтъняване на косата, а нанасянето на балсам върху скалпа може да задълбочи проблема.

Още: 4 грешки, които често допускаме в грижата за косата

Ако усещате, че косата ви продължава да се омазнява, дори когато нанасяте балсам само от средата на дължината до краищата, можете да опитате обратно измиване на косата. Тенденцията се описва, като първо косата се подхранва с балсам, а след това се измива с шампоан, за да се почистят всички остатъци от балсама.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес