Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди да отидете на гробището на Черешова задушница, направете това

21 юни 2024, 12:10 часа
Реклама

На 22 юни тази година църквата почита паметта на починалтите с празника Черешова задушница. Всяка година той се пада съботата преди Петдесетница. 

Какво се прави преди да се отиде на гробището на Черешова задушница?

Преди да се отиде на гробището се спазва един обичай - вратите и прозорците на дома се оставят отворени (ако не може да ги оставите отворени през цялото време, добре е това да се направи за кратко). Вярва се, че по този начин душата на покойника ще излезе от дома и по-лесно ще стигне до небесното царство, без да се лута дълго. 

Черешова задушница 2024 - кога се пада и какво се прави

Този ден символизира последния момент от съществуването на Църквата на Стария завет преди нов етап, свързан с Исус Христос. Вярва се, че преди празника Света Троица или Петдесетница се извършва изкупление на живи и мъртви. 

На Черешова задушница поменават душите на всички отишли ​​си от живия свят: близки, приятели, безследно изчезнали, загинали при бедствия и войни, починали от болести и др. Поменаването на душите обаче засяга не само настоящето, но и миналото. Християните помнят и се молят за упокоението на всички живели някога хора.

На този ден трябва да посетите църквата, където се провежда службата. За освещаване в църквите се носят храни, сладкиши, сладкиши, богослужебно вино и други продукти, които след това могат да бъдат раздадени на всички, като се моли да поменат своите починали близки.

На излизане от храма е обичайно да се дава милостиня, след което се отива на гробищата и се почистват гробовете на близките. Освен това духовенството препоръчва да се почистват гробовете не само на починалиъе роднини, но и немаркирани гробове. След това можете да се съберете около масата със семейството си, за да си спомните скъпите си починали хора. 

Черешова задушница е известна още като Великден на мъртвите. Неслучайно в Родопския край у нас на този ден се боядисват великденски яйца и се раздават в памет на починалите. Също така се вярва, че този обичай прогонва всичко лошо - болести, беди, бедствия.

В някои райони празникът е известен още като Орехова задушница. Това се дължи на символиката на ореховите клонки. Счита се, че те символизират пламъците, които се появяват при появата на Светия дух пред апостолите. Затова на Черешова задушница се слагат и орехови клонки върху гробовете, за да им пазят сянка. Счита се, че благодарение на тях покойниците ще почиват в мир.

Можете да отдавате почит към паметта на починалите си роднини почти всеки ден, а не само на Задушница.

Голям празник иде на 22 юни 2024, спазват се редица традиции и обичаи


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес