Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Практични съвети: Как да подготвите къщата си, за да остане топла през зимата

22 октомври 2024, 13:23 часа

Вашият стар дом може да е красив и очарователен, но също така вероятно отоплението му може да струва цяло състояние. Вашият по-стар дом обаче може да бъде по-топъл и тогава ще имате най-доброто от двата свята. Ето как да го загреете ефективно.

Още: Седем неща, които трябва да направите сега, за да подготвите колата си за зимата

Моментална топлина

Нека да поговорим за нагреватели. От съображения за безопасност трябва да внимавате къде да ги поставите, но те наистина са златният стандарт, когато сте в затруднено положение.

Малките, за директна, персонализирана топлина там, където имате най-голяма нужда, работя тихо и са идеални за кратко и бързо затопляне. Но ако искате да затоплите цяла стая, трябва да мислите по-мащабно.

Потърсете нещо преносимо и се уверете, че е достатъчно мощно, за да затопли по-голямо пространство. Обикновено се нуждаете от 10 вата отоплителна мощност за всеки квадратен метър площ в стаята, която се опитвате да отоплявате. Ако възнамерявате да използвате отоплителен уред в дома си, в допълнение към спазването на указанията и за това, че е достатъчно далеч от мебелите и е разположен безопасно.

Изолация

След като се справите с непосредствения проблем със студа, можете да започнете да работите върху по-широкия проблем с наличието на студена къща. Имайте предвид, че промяната на нещата във вашия дом може да бъде скъпа, така че разгледайте внимателно всичките си възможности.

Можете да добавите изолация към дома си, дори и да не е построен с оглед на изолационното пространство – и не е нужно да сте толкова хитър, за да го направите. Ще трябва да поставите изолация на покрива, където къщите могат да загубят много топлина, и след това да преминете към стените. На покрива нещата може да са малко хаотични, тъй като малко хора ще го видят, но може да не искате да правите сами изолацията на стените си, затова се обадете на професионалист.

Актуализирайте своите прозорци

Сменете старите си прозорци, особено ако са еднокамерни. Добавянето на ефективно стъкло с двоен пакет няма да накърни старинния чар на вашия дом, но ще ви помогне да го стоплите. Можете да поправите прозорците, от които става течение, без да ги сменяте, но ако не сте с двоен стъклопакет, вие всъщност просто пропускате топъл въздух навън и хладен, когато не е нужно. Поканете професионалист във вашия имот, за да монтира двоен стъклопакет, след което се уверете, че имате тежки завеси, които да окачите пред тях за максимално запазване на топлината. Всъщност вземете завесите сега, за да започнете с пестенето на топлина, дори ако не можете да получите незабавна подмяна на прозореца.

Запушете дупките

И накрая, трябва да преследвате теченията, които е по-вероятно да се появят навсякъде, където външният въздух е отделен от вътрешния. Можете лесно да си направите сам блокери за течения на вратите.

Още: С този лайфхак вече никога няма да отлагате задачите за по-късно

Можете също така да вземете малко пяна, която е предназначена да се разширява за местата с течение, блокирайки студения въздух. Ще трябва да опипате за петна от течение, да идентифицирате празнините и да ги запълните с пяната. Не е красиво, но работи. Освен това винаги помнете да държите вътрешните врати затворени, за да поддържате топъл въздух във всяка стая.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес