Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Помощ отвътре: 7 храни, които подобряват тена ви

16 юли 2024, 22:04 часа

Това, което ядем всеки ден, влияе не само на стомаха и червата, но и на състоянието на кожата и нейните защитни функции. Това е особено важно да имате предвид, ако прекарвате дните си на плажа и искате да придобиете красив, равномерен тен.

Учени доказаха, че някои храни и напитки помагат за укрепване на защитната бариера на кожата и я предпазват от вредните ултравиолетови лъчи, а някои, напротив, пречат на естествената защита на кожата ви от слънцето.

Избягвайте ги в горещо време

·       Алкохол

Консумацията на алкохол в горещите дни влошава способността на кожата да се предпазва от ултравиолетовите лъчи. Алкохолът причинява дехидратация, намалява нивата на антиоксиданти и прави кожата по-податлива на увреждане от слънцето.

Тен от плодове и зеленчуци, който е по-хубав от слънчевия

·       Захарни изделия

Твърде много захар в диетата е опасно, защото в тялото се образуват крайни продукти на напреднала гликация. Те увреждат колагена и еластина, правейки кожата по-податлива на слънчево изгаряне и фотостареене.

·       Пържени и преработени храни

Голямо количество нездравословни мазнини допринася за развитието на възпалителни процеси в организма. Това отслабва естествената защита на кожата срещу ултравиолетовите лъчи и увеличава шансовете за слънчево изгаряне и рак на кожата.

·       Напитки с кофеин

Това дехидратира кожата, което я прави по-податлива на изгаряния.

Продукти, които подобряват защитата на кожата от слънцето

1. Домати

Този зеленчук е богат на ликопен, мощен антиоксидант, който предпазва кожата от увреждане от слънцето. Доказано е, че ликопенът намалява чувствителността на кожата към UV радиация, което помага за предотвратяване на слънчево изгаряне. Редовната консумация на домати и продукти на базата на домати може да засили естествените защитни сили на кожата ви.

2. Моркови

Този здравословен зеленчук е с високо съдържание на бета-каротин, предшественик на витамин А, който играе ключова роля в поддържането на здрава кожа. Бета-каротинът намалява риска от слънчево изгаряне, като действа като естествен слънцезащитен крем, но отвътре навън.

5 съвета за равномерен и бърз тен без вреда за здравето

3. Листни зеленчуци

Спанакът и броколите съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които предпазват кожата от ултравиолетова радиация. Те са в състояние да неутрализират свободните радикали, като по този начин намаляват риска от слънчево изгаряне и други увреждания на кожата.

4. Зелен чай

Тази напитка е богата на катехини, за които е доказано, че предпазват кожата от ултравиолетова радиация. Редовната му употреба намалява риска от слънчево изгаряне и повишава устойчивостта на кожата към увреждане от слънцето. Също така помага за предотвратяване на разграждането на колагена и поддържа структурата и еластичността на кожата.

5. Черен шоколад

Съдържа флавоноиди, които повишават способността на кожата да избягва негативните ефекти на UV лъчите. Тези съединения подобряват притока на кръв към кожата, увеличават нейната плътност и дебелина, което я прави по-малко чувствителна към парещите слънчеви лъчи.

6. Цитрусови плодове

Портокалите и лимоните съдържат антиоксиданта витамин С. Той предпазва кожата от оксидативен стрес, причинен от излагане на ултравиолетова радиация. Този важен витамин допринася и за цялостното укрепване и здраве на кожата.

7. Ядки и семена

Отличен източник на витамин Е, който спомага за подобряване на хидратацията на кожата и укрепва нейната защитна бариера. Включването на ядки и семена във вашата диета може да подпомогне вашите естествени механизми за „детоксикация“ на вредното UV лъчение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес