Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезно ли е да се яде кисело мляко преди лягане?

01 август 2024, 07:15 часа

Яденето на кисело мляко преди лягане може да бъде полезно по различни причини, вариращи от хранителни предимства до потенциално подобряване на качеството на съня. Ето подробен преглед на причините, поради които включването на киселото мляко в нощната ви рутина може да бъде полезно.

Хранителни предимства

Киселото мляко е богат източник на няколко основни хранителни вещества. То съдържа високи нива на калций, който е от решаващо значение за здравето на костите, и витамин D, който подпомага усвояването на калция. Освен това киселото мляко е пълно с протеини, които са важни хранителни вещества за възстановяването и растежа на мускулите. Консумацията на кисело мляко преди лягане може да помогне да се гарантира, че организмът ви има стабилен запас от тези хранителни вещества през нощта, което подпомага цялостното здраве и благополучие.

Колко кисело мляко може да се яде на ден

Пробиотици и храносмилане

Едно от най-значимите предимства на киселото мляко е неговото съдържание на пробиотици. Пробиотиците са полезни бактерии, които насърчават здравословния чревен микробиом, който е от съществено значение за храносмилането и имунната функция. Консумацията на кисело мляко преди лягане може да помогне за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии, като потенциално предотврати храносмилателни проблеми като подуване на корема и запек.

Здравите черва могат също така да повлияят положително на качеството на съня, тъй като храносмилателният дискомфорт може да попречи на способността за заспиване и задържане на съня.

Протеини и чувство за ситост

Киселото мляко, особено гръцкото, е чудесен източник на протеини, които могат да ви помогнат да се чувствате сити през цялата нощ. Това чувство на ситост може да предотврати пристъпите на глад късно през нощта, които могат да нарушат съня ви. Протеините са от съществено значение и за възстановяването на мускулите, което прави киселото мляко добър избор за тези, които се занимават редовно с физическа дейност. Консумацията му преди лягане може да подпомогне възстановяването и растежа на мускулите, тъй като тялото се възстановява по време на сън.

Хранителни вещества, подпомагащи съня

Киселото мляко съдържа триптофан - аминокиселина, която тялото използва за производството на серотонин и мелатонин. Серотонинът е невротрансмитер, който регулира настроението и съня, а мелатонинът е хормон, който контролира цикъла сън-бодърстване. Яденето на кисело мляко преди лягане може да повиши нивата на тези стимулиращи съня съединения в организма ви, като потенциално подобри качеството на съня и ви помогне да заспите по-бързо.

Лекар разкри защо НЕ трябва да ядете кисело мляко на закуска

Регулиране на кръвната захар

Протеините и здравословните мазнини в киселото мляко могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което е особено полезно за хората с диабет или инсулинова резистентност. Стабилното ниво на кръвната захар през нощта може да предотврати колебанията, които могат да причинят нощни събуждания или трудности при заспиване.

Потенциални недостатъци

Въпреки многото предимства, има и някои потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид. Някои хора могат да имат непоносимост към лактоза или алергия към млечни продукти, което може да доведе до храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема и диария.

За тези хора консумацията на кисело мляко преди лягане не е препоръчителна. Освен това не всички кисели млека са еднакви. Някои марки съдържат големи количества добавени захари, които могат да противодействат на ползите за здравето и да нарушат съня. Важно е да избирате обикновени, неподсладени кисели млека или такива с минимално количество добавени захари.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес