Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезни храни, за да подмладите мозъка си

10 юли 2024, 11:50 часа

Диетата може не само да повлияе благоприятно на външния вид, но и да предпази от деменция, твърдят експерти. За да направите това, е важно да вземете предвид състава на продуктите - те трябва да съдържат определени вещества.

Разнообразното и балансирано хранене е в основата на доброто здраве. Диетолозите отдавна призовават хората да не делят храните на „добри“ и „лоши“, а да ядат каквото искат, но в умерени количества. Разбира се, ще бъде огромен плюс, ако имате повече риба, птиче месо, зеленчуци, плодове, зърнени храни и пълнозърнести храни в чинията си.

Храненето също влияе върху мозъчната функция. Многобройни изследвания вече са доказали, че някои вещества в храната могат да помогнат за предотвратяване на свързаната с възрастта загуба на когнитивни функции като възприятие, внимание и вземане на решения.

Повечето ги имате вкъщи: 11-те най-добри храни за здрав мозък и по-добра памет

Трите вида невропротективни хранителни вещества, които предизвикаха най-голям интерес сред експертите, са: антиоксиданти, витамини от група В и полиненаситени мастни киселини.

Така антиоксидантите се борят със свободните радикали, които могат да увредят мозъчните клетки. Що се отнася до витамините от група В, те помагат на органа да функционира по-добре, засягайки паметта, умствената острота и вниманието. Полиненаситените мастни киселини, като омега-3, насърчават растежа на нови мозъчни клетки.

В същото време не е необходимо да купувате скъпи хранителни добавки, за да попълните запасите си от тези вещества! Всички полезни микро- и макроелементи могат да бъдат получени от храната.

Ето най-добрата храна за мозъка!

Ето списък с продукти:

·         мазна риба: скумрия, аншоа, сьомга, нерка и други видове. Трябва да ядете риба поне 2 пъти седмично;

·         семена от чиа;

·         сусам;

·         орехи;

·         ленени семена и ленено масло;

·         кокоши яйца - експертът съветва да ги ядете заедно с куркума и щипка черен пипер, така че продуктът да носи възможно най-голяма полза за мозъка.

Тази диета ще ви осигури здравословни мастни киселини и витамини от група В.

Що се отнася до антиоксидантите, доматите, шипките, касисът, червените чушки, дините, сините сливи, броколите, какаото и тъмните листни зеленчуци са богати на тях.

Още

Не само храната, но и добавката към нея - подправките, могат да удължат живота, да забавят стареенето и да предпазват от някои заболявания. Това вече е потвърдено от множество изследвания.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес