Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко трябва да ходите на ден, за да сте здрави и щастливи

12 септември 2024, 17:00 часа

Неслучайно се казва, че движението е живот. Липсата на движение води до нарушаване на нормалното функциониране на всички системи на организма, затлъстяване и преждевременно стареене.

Какви са ползите от ходенето?

Хиподинамията възниква при липса на достатъчна двигателна активност и води до различни нарушения в дихателната, сърдечно-съдовата, храносмилателната система и опорно-двигателния апарат. За да възстановите нормалното функциониране на тялото, не е необходимо да леете пот с часове във фитнес залата. Най-простото и достъпно за всеки човек е ходенето пеша.

Още: Ходенето на закрито: Ползи, за които не сте подозирали

Колко ходене на ден трябва да правите, зависи от здравословното ви състояние. Можете да започнете буквално с няколкостотин метра - стига да имате достатъчно сили. Постепенно увеличавайте темпото, разстоянието и времето.

Ползите от ходенето са огромни:

- укрепва опорно-двигателния апарат;

- нормализира метаболитните процеси;

Още: Експерти разкриват: Колко крачки на ден всъщност ви вредят

- увеличава съдържанието на кислород в кръвта;

- подобрява циркулацията на кръвта и лимфата;

- укрепва сърцето;

- нормализира кръвното налягане;

Още: 8 причини, поради които ходенето е по-добро от фитнеса

- повишава тонуса на целия организъм;

- намаляват се нивата на холестерола и захарта в плазмата;

- стимулира работата на черния дроб, червата и храносмилателните органи.

Освен това ходенето позволява да се отървете от стреса, подобрява мозъчната дейност, подрежда нервната система и стимулира производството на ендорфини - хормоните на щастието.

Колко трябва да ходим всеки ден?

Ходенето е универсално средство за възстановяване и укрепване на организма. То е особено полезно за хора, отслабени от болест или възраст, и за бременни жени. Лекарите смятат, че за общото укрепване на организма трябва да се изминават по 5-6 км дневно със средно темпо - не бързо и не бавно. Когато се движите със скорост 5 км/ч, това ще ви отнеме 2 часа.

Откъде да вземем времето? Най-лесният начин е да отидете на работа и да се върнете от нея пеша. Във всеки случай можете просто да слезете на една или две спирки от работното си място или от дома си.

Колко ходене на ден трябва да правим, за да отслабнем? За да се задейства механизмът за изгаряне на мазнини, трябва да увеличите скоростта на движение до 6 или 7 км/ч и да се движите без спиране в продължение на поне един час. Ако теглото е твърде голямо, можете да започнете с половинчасова разходка.

Ходенето е жизненоважно за човешкия организъм. То е ключът към дълъг, здравословен и щастлив живот

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес