Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко мандарини да консумираме на ден?

09 януари 2022, 12:40 часа

Много от нас свързват миризмата на мандарини с Нова година. Радваме се, когато тези сочни, ярки и ароматни плодове се появяват в магазините и ги ядем с удоволствие в продължение на няколко месеца. Понякога можете да се увлечете и да изядете доста мандарини наведнъж. Но тук трябва да внимавате: в края на краищата мандарините, толкова обичани от мнозина, съдържат захар и фибри, излишъкът от които няма да е от полза за вашето здраве.

Мандарините са източник на антиоксиданти, които помагат за защита на клетките, намаляват възпалението, намаляват риска от сърдечни заболявания и подобряват благосъстоянието. Те също така са с високо съдържание на калий, който помага за понижаване на кръвното налягане.

Една мандарина съдържа и 31% от дневната стойност на витамин С, който помага за укрепване на имунната система, обновяване на клетките и има редица други полезни свойства. Мандарините съдържат и витамин А, който е важен за здравето на очите.

Диетолозите смятат, че можете да ядете пет до шест мандарини на ден без вреда за здравето си. Но ако сте изяли цял килограм на едно ядене, тогава бъдете готови за проблеми – подуване на корема, болки, диария, тъй като консумирате твърде много фибри.

Имайте предвид, че мандарините, както всички цитрусови плодове, могат да причинят алергии и освен това киселините в тях могат да направят зъбите ви по-чувствителни.

Захарта, съдържаща се в мандарините, не влиза толкова бързо в кръвта, тъй като плодовете съдържат както фибри, така и други полезни вещества. Тоест плодовете като цяло са здравословен продукт, но рафинираната захар не съдържа нищо освен чиста енергия, така че употребата й трябва да бъде ограничена.

Мандарините често се сравняват с портокали - плодове, чийто сок се свързва с енергия. И наистина имат много общо, но има и малки разлики. Портокалите са по-богати на витамин С, но мандарините са по-богати на витамин А. Мандарините имат малко натрий, но портокалите изобщо го нямат.

Иначе разликата е само в размера, мириса и вкуса. И мандарините, и портокалите съдържат малки количества калций, фосфор и други минерали. Съдържанието на въглехидрати, фибри, мазнини и протеини в портокалите и мандарините е почти същото.

Кой не трябва да яде мандарини:

Ако имате индивидуална непоносимост към тях;

Имате заболяване на стомашно-чревния тракт - ентерит, колит, гастрит;

Имате язва на дванадесетопръстника;

Алергични към цитрусови плодове;

Кариеси или други заболявания на зъбите;

Наднормено тегло;

Заболяване на бъбреците.

Разумната употреба на мандарини ни подпомага общата жизненост, намалява риска от развитие на много заболявания.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес