Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Песимистите наистина ли са щастливи хора?

08 октомври 2024, 11:30 часа

Има мнение, че е по-добре и по-удобно да си песимист. Това уж предпазва от разочарование. Без да очаквате добри неща, или ще потвърдите негативните си прогнози, или ще останете приятно изненадани.

Смята се, че потвърждаването на очакванията може да донесе приятни емоции. Дори и тези очаквания да не са розови. И се оказва, че трябва да е по-просто и лесно за песимистите. Какъвто и сценарий да се реализира, такъв човек може да получи някакви приятни емоции дори от лоши новини, защото така е мислил и така е очаквал. Но ако, напротив, всичко върви добре, това е страхотно. В същото време има случаи, когато оптимистичните очаквания, които в крайна сметка не съвпадат с реалността, могат да доведат до психологическа травма.

Израелски психолози проведоха два експеримента, за да проучат как емоционалните реакции на хората се влияят от потвърждение на техните лоши или добри очаквания, както и от изненади – когато очакват едно, а получават обратното. Резултати от работата, публикувани в списание Emotion, показват: при песимистите не всичко е толкова просто и хубаво.

Още: Песимистите на зодиака: Кои зодии гледат на живота през черни очила?

В експеримента си авторите са включили 500 участници. При всяко изпитание им показвали една след друга снимки. Първо снимка със символ, който ги предупреждава за настроението на основната снимка, която следва. Освен това в 77% от случаите тези улики са правилни, а в 23% от случаите са били подвеждащи.

След това доброволците гледали реални изображения, които предизвиквали положителни или отрицателни емоции. Веднага след това им били показвани неутрални картинки - китайски йероглифи - и помолени да кажат колко приятни или неприятни им се струват. Предполага се, че емоциите към предишната картина ще повлияят на емоционалната оценка на неутралната.

На участниците било обяснено също, че в момента, в който успеят да разпознаят връзката между героите и настроението на реалните образи, те ще могат по-точно да оценят китайските йероглифи без помощта на последните.

 

Още: Българите са обзети от невиждан песимизъм

Какво показа експериментът

Оказа се, че потвърдените песимистични очаквания на участниците ги карат да се чувстват много по-зле от неприятните изненади, тоест когато са очаквали нещо добро, но то се е оказало лошо. Може да се предположи, че собствената правота на песимистите едва ли ще им причини някаква особена радост.

Но с положителната реалност моделът бил различен: положителните потвърждения предизвикали много по-приятни чувства, отколкото положителните изненади. С други думи, тези, които очаквали добри неща и ги виждали в действителност, имали повече приятни емоции.

Както уточняват авторите на проучването, те се фокусирали върху изучаването на непосредствените емоционални реакции на хората. Колко обобщаващи могат да бъдат резултатите и дали могат да съответстват на чувствата на хората след известно време, не е известно.

Още: 5 вярвания, които затрудняват да се наслаждавате на живота

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес