Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пептиди: всичко, което трябва да знаете за хита в индустрията за красота

18 октомври 2024, 09:30 часа

Пептидите се превърнаха в истинска сензация в индустрията за красота, благодарение на способността им да стимулират естествените процеси на регенерация и подмладяване на кожата. В следващите редове ще разгледаме какво точно представляват пептидите, какви са техните ползи за кожата и защо се превърнаха в един от най-търсените съставки в продуктите за грижа за лицето.

Какво представляват пептидите

Още: Важен елемент от организма може да има извънземен произход

Пептидите са къси вериги от аминокиселини. Те са градивните елементи на основните протеини на нашата кожа – колаген, еластин и кератин – и спомагат за поддържането на добра текстура, здравина и еластичност на кожата.

Има различни видове пептиди с уникална функционалност и ефекти. Всъщност има стотици от тях, от медни пептиди до глутатион и за да объркат допълнително ситуацията за крайния потребител, те също са разделени на четири по-широки категории: носители на пептиди, ензимни инхибитори, сигнализиращи и невротрансмитерни пептиди.

 

Какви са ползите от пептидите

Още: Молекулярни капани за сперматозоиди

Пептидите се произвеждат естествено в тялото, но като всички добри неща, те се изчерпват с напредване на възрастта. Ето защо, козметииците ги препоръчват за грижа за кожата. Въздействието им върху различните клетки в тялото прави тези молекули жизненоважни за редица различни процеси в тялото.

Двете основни предимства на пептидите са способността им да взаимодействат с клетките много прецизно и тяхната ненадмината безопасност. Когато се използват разумно, пептидите могат да поддържат здравето на кожата, да забавят стареенето, да контролират пигментацията, да намалят чувствителността на епидермиса и да повишат неговата еластичност.

Друго важно предимство е малкият им размер.

Аминокиселините са много малки молекули, които остават малки дори когато образуват верига. Това означава, че те могат да проникнат в кожата по-лесно и ефективно, без да увреждат кожната бариера.

Още: Модифицирана рибозома синтезира белтъци по поръчка

 

Как да използвате пептиди във вашата рутинна грижа за кожата

Сигналните пептиди могат наистина да направят чудеса с нашата дерма – от укрепване на кожната бариера и облекчаване на възпалението до ускоряване на производството на колаген.

Пептидите са много лесни за включване в съществуващата ви рутина за красота. Аминокиселините се използват естествено от човешкото тяло. Тъй като телата ни разпознават тези аминокиселини, те се понасят лесно от повечето от нас, дори тези с чувствителна кожа или кожа, склонна към зачервяване.

 

Могат ли пептидите да се използват за всеки тип кожа?

За разлика от някои други активни съставки, за пептидите е малко вероятно да предизвикат негативна реакция в кожата. Те могат да се използват, дори по време на бременност или кърмене.

Има обаче една уловка - не всички пептидни формули са еднакви. Ефективността на продукта зависи от качеството на пептидите, използвани във формулата. За съжаление, не всички марки следват научните препоръки, тъй като пептидите са доста скъпи и някои пептидни продукти на пазара са по-малко ефективни от други.

 

Какви съставки за грижа за кожата работят най-добре с пептидите?

Добрата новина е, че пептидите работят добре с повечето други съставки. Те могат да се използват с витамин С, хиалуронова киселина, ретинол и ниацинамид. Въпреки това, има няколко вещества, които не трябва да се смесват с пептидни формули.

На първо място, това се отнася до семейството киселини: AHA и BHA.

Пептидите не трябва да се използват със салицилова киселина и алфа хидрокси киселини като гликолова киселина, тъй като киселините могат да причинят разрушаване на пептидните връзки (процес, наречен хидролиза), което прави тези продукти по-малко ефективни.

Най-добре е да използвате пептиден серум сутрин и ретинол вечер за най-добри резултати.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес