Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пазете се: Топ 5 на най-опасните храни за топлинно отравяне

26 юли 2024, 17:31 часа

Топлинното отравяне или свързаното с топлината заболяване често е резултат от консумация на храни, които са били неправилно съхранявани или приготвени при опасни температури. Тези условия създават среда, в която могат да се развиват вредни бактерии, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Ето кои са петте най-опасни храни за топлинно отравяне:

1. Домашни птици (пилешко и пуешко месо)

Птичето месо е особено податливо на бактериално замърсяване, включително с патогени като Salmonella и Campylobacter. Когато пилешкото или пуешкото месо не е сготвено до безопасната вътрешна температура от 74°C (165°F) или е оставено в хладилник твърде дълго, то може да се превърне в развъдник на тези бактерии. Недостатъчно сготвеното птиче месо може да причини тежки стомашно-чревни разстройства, треска, а в крайни случаи и по-тежки инфекции, които изискват хоспитализация.

10 храни, които трябва да ядете в жегата

2. Морски дарове (риба и ракообразни)

Морските дарове, включително рибата и ракообразните, могат да бъдат носители на редица патогени, като вибриони, листерии и различни форми на паразити. Рисковете се увеличават, когато морските дарове не се съхраняват или приготвят правилно. Например в суровите или недостатъчно сготвени черупчести мекотели може да се съдържа Vibrio vulnificus, който може да доведе до животозастрашаващи инфекции, особено при хора с отслабена имунна система или чернодробни заболявания. Освен това морските дарове трябва да се съхраняват при подходящи температури, за да се предотврати развалянето им и развитието на токсини.

3. Яйца

Яйцата са често срещан източник на салмонела - бактерия, която може да причини хранително отравяне. Рискът е значително по-висок, ако яйцата се консумират сурови или недостатъчно сготвени. Бактериите могат да се намират както в белтъка, така и в жълтъка, и правилното готвене е от съществено значение, за да се гарантира, че яйцата достигат температура, която убива всички потенциални патогени. Ястия като домашна майонеза или някои десерти, приготвени със сурови яйца, са особено рискови.

Ако ядете тези храни, винаги ще ви бъде ХЛАДНО в горещините

4. Млечни продукти (мляко, сирене и кисело мляко)

Млечните продукти са бързо развалящи се и могат да се развалят бързо, ако не се съхраняват при подходяща температура. Непастьоризираното мляко и сирената са особено опасни, тъй като могат да съдържат вредни бактерии като листерия, салмонела и Е. коли. Дори пастьоризираните млечни продукти могат да представляват риск, ако не се съхраняват правилно. Например млякото, оставено твърде дълго време извън хладилника, може да развие бактериален растеж, което да доведе до симптоми като гадене, повръщане и диария.

5. Варен ориз и паста

Вареният ориз и макаронените изделия могат да бъдат изненадващо опасни, ако не се борави правилно с тях. Когато тези храни се оставят на стайна температура за продължителен период от време, те могат да се превърнат в развъдник на Bacillus cereus - бактерия, която произвежда токсини, причиняващи хранително отравяне. Повторното загряване на такива храни не винаги унищожава тези токсини, така че е изключително важно да съхранявате сготвения ориз и макаронени изделия в хладилника в рамките на два часа след приготвянето им и да ги загрявате до безопасна температура.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес