Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паник атаки и депресия - защо високият интелект обрича на провал

14 август 2024, 06:00 часа

Не е лесно да имате висок IQ . Може да доведе хората, които го притежават, до депресия или да ги накара да се държат интровертно. Високо интелигентните хора знаят, че са интелигентни, затова си поставят високи очаквания, които не могат да отговорят. Тъй като хората с висок интелект са склонни да учат неща без усилие, те може никога да не развият постоянството, което е толкова важно за дългосрочния успех. Много психолози са обсъждали предимствата на интелектуалната надареност и повече са писали за недостатъците на високото IQ - толкова много хора, които го имат, са благословени и прокълнати.

Вижте още: 7 неподозирани признака, че имате високо IQ

Има поне 8 причини, поради които високото IQ може да ви направи нещастни

1. Поставят си цели, които не могат да изпълнят

Високо интелигентните знаят, че са интелигентни, така че са склонни да си поставят високи очаквания, които твърде често не могат да отговорят. Поради това те често са разочаровани (понякога депресирани), защото нивото им на постижения пада доста под идеалите им. И което е също толкова важно, може да не оправдае очакванията на другите. Поставят си цели, които не могат да изпълнят

2. Склонни са към безпокойство

Хората с висок коефициент на интелигентност са по-склонни към проблеми с тревожността. Те са склонни да се спират повече на негативните неща, които им се случват, да обмислят и преиграват сценария, за да разберат какво се е объркало. Те често могат да се занимават с неща, които другите биха сметнали за маловажни.

3. Не са обективни

Не е задължително много умните хора да вземат по-добри решения. Те вероятно ще въведат лични пристрастия в своите транзакции, което може сериозно да подкопае тяхната обективност. Високият коефициент на интелигентност не ги спасява от грешни предположения или предразсъдъци, които са обременени от други хора.

4. Свикват с успеха

Тъй като хората с висок коефициент на интелигентност учат неща толкова лесно, когато са млади, те са склонни да свикнат толкова много да успяват, без да полагат много усилия, че никога не развиват навика за постоянство, което е толкова важно за дългосрочния успех. И тясно свързана с това е тяхната липса на самодисциплина, която е необходима, за да се осигури най-доброто представяне. По ирония на съдбата, тъй като не са свикнали да се борят да учат нови неща, когато са в ситуации, които изискват от тях да се напрягат, те могат да отлагат или да се откажат от начинанието напълно. Може просто да изглежда твърде напрегнато за тях, твърде извън зоната им на комфорт.

5. Те са откъснати от емоциите си

Тъй като са склонни да живеят в главите си, те могат да бъдат до голяма степен откъснати от своите емоции. И поради постоянно активирания им интелект може да им е трудно да изразят чувства.

6. Твърде много анализи нарушават съня

Хората с висок коефициент на интелигентност са склонни да премислят или да анализират нещата. Ето защо те не предприемат действия, докато не стане твърде късно и пропускат ограничени във времето възможности. На тези хора може да им е трудно да заспят вечер, защото премислят нещата в главата си отново и отново.

Вижте още: Какво се случва в главата ви, когато живеете сами дълго време? Придобивате 5 отрицателни навика и имате 2 положителни ефекта

7. Искат да оправят света

Много умните хора трудно избягват изкушението да поправят грешките на други хора, защото са ангажирани да оправят нещата - защото всичко трябва да е точно и прецизно. Не е изненадващо, че този навик не печели много благоволение сред другите, които може да са смутени, раздразнени или обидени от тази почти натрапчива тенденция.

8. Те трудно намират приятели

Създаването и поддържането на приятели често е проблематично. На други им е трудно да се чувстват комфортно да общуват с някой, чиято интелектуална сила далеч надхвърля тяхната собствена. И това е особено вярно, ако надареният индивид не може да се въздържи да не покаже превъзходните си знания или проницателност. Тогава интелектуалното смирение става решаващо, но много от умствено надарените не успяват да развият тази черта и техните взаимоотношения страдат съответно.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес