Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Тимок

13 октомври 2024, 15:30 часа

Устието на река Тимок - оттук започва България

Най-северната точка на България е устието на река Тимок. На север България граничи с Румъния. От устието на Тимок до град Силистра границата е водна и следва течението на река Дунав. Сухоземната граница с Румъния минава през Добруджа, като започва от Силистра и завършва до румънското село Вама веке, разположено на черноморския бряг.
Най-близо до най-северната точка на България е село Куделин. Отстои на около 1,5 км от река Тимок на запад, от устието й при вливането в река Дунав на север и от граничната река Дунав на югоизток от устието на Тимок. Най-северно разположеният град в България и единственият български град на река Тимок е Брегово.
“Оттук започва България” е мотото на община Брегово. Името на града идва от “брег”, защото е разположен на 6 км от устието на река Тимок.

Река Тимок

Тимок е гранична река между Сърбия и България. Основното течение на реката преминава през Пиротски, Нишавски, Зайчарски и Борски окръг в Сърбия. В долното си течение в продължение на 15,5 км реката е погранична. Влива се в река Дунав. В продължение на десетки години поречието на река Тимок е било забранено за пребиваване поради съществуващата гранична зона. Затова се е превърнало в истински оазис на дивата природа. Достъпът до устието на Тимок е ограничен и се изисква специално разрешително от Гранична полиция.
Дължината на реката е 202 км. Площта на басейна е 4630 кв.км. Реката събира водите си от югозападните и западните склонове на Чипровска планина, Светиниколска планина и Бабин нос и северните склонове на Свърлижка планина, планините Треси баба, Тупижница, Велики Кърш, Дели Йован и други планини в Сърбия. 

Още: Откъде извира река Нишава

Откъде извира река Тимок

Под името Свърлижки Тимок реката води началото си от северните склонове на Свърлижка планина, край село Шести габър. Тече в западна посока през областта Свърлиг. Минава през град Свърлиг, завива на север, а при Княжевац се слива с Търговищки Тимок. Дължината на Свърлижки Тимок е 64 км. След сливането на Свърлижки с Търговищки Тимок, реката започва да носи името Бели Тимок. 

Река Търговищки Тимок извира от подножието на връх Миджур (2168 м) в Чипровска планина, тече на запад, а след село Кална в северозападна посока. При град Княжевац се слива с река Свърлижки Тимок.
Под името Бели Тимок реката тече на север, при Зайчар приема отляво водите на река Църни Тимок и започва да носи името Велики Тимок или само Тимок.
Река Църни Тимок тече в историко-географската област Тимошко, Сърбия. Извира от планината Велики Маленик, част от Кучай. Оттам тече на североизток и при Зайчар се влива в Бели Тимок, за да образуват заедно река Тимок, наричана понякога Велики Тимок. Река Църни Тимок е с дължина 84 км.

Общата дължина на река Тимок (заедно със Свърлижки Тимок, Бели Тимок и Велики Тимок) е 202 км.

Още: Мъж засади канабис по коритото на столична река

Пресъхва: Река Амазонка спадна до най-ниското си ниво за последния век

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес