Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От всички имена на Пловдив – кое е най-старото?

22 септември 2023, 20:00 часа
Реклама

Пловдив – градът под тепетата, кацнал в подножието на няколко хълма, придаващи му красота и очарование, живата история, най-старият град не само в България, но и в Европа, очаквано е носел различни имена по време на хилядолетното си съществуване и развитие. Сред най-известните от тях са Филибе – името, което градът получава, след като попада в пределите на Османската империя, и Тримонциум – име, което днес носи един от най-големите хотели в града, разположен в самото му сърце.

Пловдив е получил името Тримонциум по време на римската експанзия в земите на траките и свързаните с нея кръвопролитни битки. Именно римляните наричат града Тримонциум, след като го завладели, което в превод ще рече „град на трите хълма“ и е пряко свързано с местоположението на града. Тоест не е случайно, че днес познаваме Пловдив като „Града под тепета“, така се е наричал и в римски времена – Тримонциум – градът под хълмовете.

Няма как да не се запитаме какви са били другите имена, с които Пловдив се е записал в историята, какъв е техният произход, както и от тези имена на Пловдив най-старото кое е.

Как се е наричал Пловдив по време на хилядолетното си историческо развитие?

От всички имена на Пловдив най-старото е свързано с Аполон Кендрисос – божество от времето на римската епоха. На него градът под хълмовете е наречен Кендрисос. Това древно име на града се предполага, че е най-старото, използвано през съществуването на града няколко века преди Христа. Пловдив се наричал Кендрисос до около 1200 г. пр. Хр., когато под тепетата е създадено от траките укрепено селище, наречено Евмолпиас.

Кой е най-големият квартал в Пловдив?

Малко преди новата ера Евмолпиас е завладян от Филип II Македонски, който го кръщава на себе си – Филипополис. Кръщаването на градове на името на техните владетели или на съпругите им не било изключение в онези времена, така че едно от най-старите имена на Пловдив – Филипополис не е изненада за нас, както и че успоредно с Филипополис градът се наричал още Одрюза, Одриса.

Филипополис не остава дълго под властта на Филип Македонски и повторното му завладяване от траките – възстановяването на контрола им над града, носи и ново име на Пловдив – Пулпудева – название, което реално обаче е превод на Филипополис.

Историята на имената на Пловдив

Старите имена на Пловдив са неразривно свързани с промяната на владетелите и народите, в чиито ръце е попадал, с историческия път на града. Всяка култура, всеки народ е оставил своята следа, своята история и отпечатък в археологическите пластове на Пловдив. И докато артефактите разказват истории, то информацията за самите имена на Пловдив и кое е най-старото е оскъдна, а историческите данни от преди Христа толкова непълни и бедни, че можем да се колебаем дали Кендрисос наистина е най-старото име на града, или има и друго, което не е стигнало до нас. Докато археолози и историци не открият нещо друго обаче, от всички имена на Пловдив най-старото известно и достигнало до нас остава Кендрисос.

Любопитен факт е, че старите имена на Пловдив не се изчерпват с изброените. Градът през хилядолетната си история се е наричал още: Флавия, Улпия, Евмолпиада, Хилбьо, Юллбьо и др., като част от тях са производни на други имена – Евмолпиада например градът е наричан успоредно с Евмолпиас, а с имената Хилбьо, Юллбьо наричали града българомохамеданите вместо да го назовават с турското име Филибе.

Откъде започва съперничеството между Пловдив и София?

Произход на съвременното наименование на града под тепетата

Въпреки че името Пловдив е съвременното име на града, последното, което той носи, което го прави и много по-близко в исторически план до нас и означава, че би трябвало да има най-много, най-точни и безспорни исторически данни именно за него, най-големи спорове в науката произтичат точно около него. Няма единно мнение сред историците относно произхода му, но мнозинството все пак счита, че името Пловдив е свързано някогашното име Пулпудева.

Според Константин Иречек Пловдив е име, дадено на града от сърби и българи. Сръбските летописци, пътешественици и търговци от 1458 година наричат града Плоудин, а в следващия един век го срещаме записан като Плоудину, Плаудин, които звучат много близко до съвременното име. Счита се, че то е наложено от Найден Геров през 1850 година, макар името Пловдив да срещаме именно така изписано още в Люблянския български сборник от XVI и XVII век и по-скоро в български ръкописи от 1636 и 1687 година.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес