Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основните грешки, които най-често допускат майсторите на педикюр

25 април 2023, 17:22 часа

Основните правила на педикюра трябва да бъдат известни на всяка жена. По този начин ще можете да защитите краката си, а през пролетта и лятото да ходите с отворени обувки. Според експертите такива правила би трябвало да се разделят на две групи, едната ще засегне рязането на ноктите, а другата - лечението на кожата. Това трябва да се следи внимателно, за да се избегнат неприятни последици.

Какви грешки правят майсторите на педикюр през пролетта?

Изрязване на ъглите на нокътя

Според ортопеда Анна Горчакова, основната грешка, която майсторите правят по време на педикюр, е неправилното изрязване на ъглите на нокътя. Така ще се стигне до счупване, поради което се образува "трън". С течение на времето фрагмент от нокътя започва да се забива в кожата отстрани на нокътя и ще го нарани.

За съжаление, много хора забравят за последствията, защото такава грешка може да доведе до деформация и усукване на нокътя. В резултат на това следва появата на мазоли и това ще причини дискомфорт при ходене.

Ноктите ви се чупят лесно: Ето какви са причините

Врастнал нокът

Една от най-болезнените последици от неправилно подрязаните нокти на краката е врастналият нокът. Ако не решите този проблем възможно най-бързо, това ще доведе до възпаление и нагнояване. И тогава трябва да отидете на хирург.

Агресивно лечение на кожата

Друга често срещана грешка според експерта Анна Горчакова е, че майсторите правят всичко възможно петите на клиента да изглеждат като на бебе. Те просто изтъркват кожата и в резултат на това може да се образуват пукнатини по петите. Също така активно работейки с ренде или пемза, ние активираме защитните механизми на кожата. Това ще доведе до факта, че няма да ходите дълго с „розови“ петички и впоследствие кожата върху тях ще стане още по-груба.

Що се отнася до самите движения, те трябва да са чисти и кръгови, в посока на шарката върху кожата на петите. В никакъв случай не трябва да търкате кожата напречно, в противен случай не можете да избегнете пукнатини.

Как правилно да се грижите за ноктите си?

Изрязване на ноктите

Уверете се, че вашият педикюрист подрязва правилно ноктите ви. Това трябва да е на линията на растеж. Не трябва да изрязвате ъглите, така че е по-добре да откажете кръглата форма на нокътя. Дължината на нокътя трябва да завършва на нивото на меката тъкан. Не режете ноктите си в корена.

Експертът отбеляза, че е най-добре да правите медицински педикюр не повече от 3-6 пъти седмично. Всичко зависи от това колко бързо растат ноктите ви.

Избор на обувки

И разбира се, не забравяйте, че правилните обувки играят важна роля. Винаги трябва да отговаря на размера на крака ни, като в никакъв случай не трябва да притиска или трие. Ако сте си купили нови обувки и ви протриват, най-добре е да ги разтъпчете вкъщи и чак тогава да излезете някъде с тях.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес