Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасности за здравето от горещите нощи: Ето как да се предпазим

16 юли 2024, 11:30 часа

Това лято бележи рекорди по високи температури, изтощителни и вредни за здравето. Горещините са опасни и често смъртоносни, особено за децата и възрастните хора. Рискът за здравето обаче идва не само от горещините през деня, но и от високите температури през нощта.

Още: Още една важна причина да отидете на почивка това лято

Опасност за здравето от нощните горещини

Топлинните удари са повече от често срещани не само през деня, но и през нощта. До него се стига, когато телесната температура се повиши до 39,5 градуса. Този удар е придружен от гадене, главоболие, замаяност или загуба на съзнание.

Хората, засегнати от сърдечни заболявания или затлъстяване, са по-застрашени от негативните последици на горещината не само през деня, но и през нощта.

Рискът е висок през нощта, когато човек спи и не е достатъчно възстановен. Това се случва, защото човекът не е запознат с температурните колебания през нощта и влиянието им върху здравето.

Експертите препоръчват да се избягват напрегнати физически дейности преди лягане, докато телесната температура не спадне.

Животът в града е като ад през лятото

Експертите предупреждават, че през лятото градските райони са истински топлинни острови, докато животът в селските райони е по-хладен. Освен това в районите с население над 1 млн. души температурата е с 1,8 до 5,8 градуса по-висока от тази в останалите райони.

Ситуацията се усложнява през нощта, когато температурата може да достигне до 22 градуса повече, отколкото в селските райони. Нощем сградите в градовете отделят натрупаната през деня топлина и по този начин човешкото тяло трудно се възстановява от продължителното излагане на дневното слънце.

Още: Не само жегата: Болести, които причиняват прекомерно изпотяване

Експертите казват, че е важно да останете в климатизирани помещения, да се хидратирате добре и да направите всичко възможно, за да понижите телесната си температура.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес