Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ободряващ ефект и още: Защо да не дъвчете кафе на зърна?

21 октомври 2024, 09:00 часа

Почти всеки е чувал за ползите от кафето. Някои хора дъвчат кафе на зърна, за да постигнат максимален ефект. Други просто харесват по-наситения му вкус. Но дали тази алтернатива на напитката наистина е толкова добра?

Според лекарите, можете да получите същия ободряващ ефект от дъвченето на кафе на зърна, както от ароматната напитка. Не бива обаче да се увличате по този навик.

Компонентите на кафеените зърна, в допълнение към съществуващите активни вещества, не носят никаква полза за стомашно-чревния тракт. В големи количества те могат да причинят запек, а понякога, напротив, диария.

Още: Какво да сложите в кафето, за да отслабнете по-бързо?

Все пак, дъвченето на кафе на зърна не е най-добрата идея. Най-малкото защото те съдържат повече кофеин от течното кафе и това може да доведе до неприятни последици: гадене, главоболие, безсъние.

Въпреки факта, че кафеените зърна съдържат същите полезни активни вещества като напитката (антиоксиданти, кофеин, органични киселини), това може да бъде по-вредно за зъбите.

Първо, кафеените зърна са много твърди. Когато се дъвчат, те могат да увредят зъбния емайл, да причинят микропукнатини или дори да счупят зъбите, особено ако емайлът е отслабен или има съществуващи зъбни проблеми. Второ, кафеените зърна съдържат силни пигменти, които могат да оцветят зъбите, причинявайки трайни петна по емайла.

Ако обичате кафе на зърна, опитайте се да ги консумирате възможно най-малко. След дъвчене на зърна задължително измийте зъбите си или поне изплакнете устата си с вода, за да премахнете остатъците от храна и да намалите риска от увреждане на емайла.

Още: Колко време след хранене е най-добре да се пие кафе

Диетолози препоръчват на хората с този навик за по-голям комфорт да изберат добре изпечени зърна: под въздействието на температурата те стават по-крехки и няма да бъдат толкова разрушителни за емайла.

Средно, ако дъвчете 6-8 зърна, това ще бъде еквивалентно на ефекта от изпиването на една чаша кафе.

Но страстта към подобно занимание, може да бъде платена не само със здравето на зъбите.

Тези, които дъвчат зърна кафе, трябва да разберат, че консумацията им може да причини киселини и лошо храносмилане, особено при тези, които са склонни към такива състояния. Освен това, кофеинът може да повиши киселинността в стомаха, което също може да доведе до дискомфорт. Ето защо, ако изпитвате дискомфорт или сте склонни към стомашни неразположения, по-добре се въздържайте от този метод на пиене на кафе.

Още: 6 добавки, които никога не трябва да приемате с кафе

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес