Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обмислен подход: Как фазите на цикъла карат жените да купуват повече?

17 август 2024, 20:12 часа

Всяка жена поне веднъж се е сблъсквала с необяснимо желание да купи нещо ненужно, особено преди началото на менструацията. Това явление често предизвиква недоумение сред мъжете, които смятат, че подобни покупки са просто каприз и резултат от лошо настроение. Изследванията обаче показват, че промените в хормоналните нива по време на различните фази на менструалния цикъл наистина могат да окажат значително влияние върху емоционалното състояние и поведение на жените, включително техните навици за пазаруване.

Хормонални колебания и настроение

Женският менструален цикъл условно се разделя на няколко фази, всяка от които се характеризира с определени хормонални промени.

Фоликулярна фаза (от първия ден на менструацията до овулацията): През този период нивата на естроген започват да се повишават, което дава на жените енергия и бдителност.

Овулация: Това е времето, когато жените имат повишено либидо и се стремят да изглеждат по-привлекателни. Жените могат да променят стила си на обличане и да пазаруват повече, за да повишат своята привлекателност.

Лутеална фаза (след овулацията до началото на менструацията): През този период настроението на жената може да се влоши, тя да стане по-раздразнителна и тревожна. Тези емоционални промени често водят до импулсивно купуване, което помага за облекчаване на стреса.

Удачното семейно пазаруване - всеки ден, един път в седмицата, или?

Как фазите на цикъла карат жените да купуват повече?

Жените в предменструалната фаза са по-склонни към импулсивни покупки поради намаляване на способността за контрол на емоциите. Това се дължи на факта, че през този период се повишава нивото на стрес и тревожност.

По време на овулацията жените може да харчат повече за дрехи и козметика в опит да подобрят външния си вид и да станат по-привлекателни. Това поведение също е водено от желанието да впечатлят противоположния пол.

Ролята на навиците и общественото мнение

Докато хормоналните промени влияят на поведението, навиците и социалните очаквания играят също толкова важна роля. Жените, които са свикнали да се освобождават от стреса чрез пазаруване, могат да го направят по всяко време, независимо от фазата на цикъла си.

Общественото мнение и стереотипите също оставят своя отпечатък. В интернет има много вицове за повишено либидо по време на овулация и лошо настроение преди менструация. Тези очаквания могат да накарат жените да се държат по определени начини, без те да го осъзнават.

Някои жени не забелязват значителни промени в състоянието си в зависимост от фазата на цикъла, но могат подсъзнателно да коригират поведението си в съответствие с очакванията на обществото.

5 съвета за разумно пазаруване, чрез които ще спестите пари

Как да избегнем ненужните разходи?

За да избегнете необмислени покупки и кавги с близки, трябва съзнателно да подходите към пазаруването в „опасните“ дни от цикъла. Планирането на бюджет и анализирането на навиците ви за пазаруване ще ви помогнат да избегнете ненужните разходи и ще направят пазаруването ви по-съзнателно. Разбирането на вашите хормонални промени може да бъде ключът към това да сте по-интелигентни относно навиците си за пазаруване и настроението си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес